20°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/ Telemaster

Izvor: Happy BSC

MIRKO GOJIĆ ZA "TELEMASTER": Treba da se pruži podrška porodicama dece sa autizmom!

U emisiji "Telemaster" gost je bio Mirko Gojić iz Udruženja za pomoć osobama u autizmu.

- Iz godine u godinu se povećava broj osoba sa autizmom. Šalju se kompletne grupe u izolacije. Treba da se pruži podrška tim porodicama. Između druge i treće godine može se dijagnostikovati autizam. Jednostavno nemamo uslova za lečenje te dece. To je njihovo stanje koje ih prati ceo život. Ona konkretna podrška strahovito izostaje.

- Mnogo toga može da se uradi ako se sa tim krene na vreme, ukoliko rade stručni timovi sa roditeljima. Država i sistem ne prati to sve do samog kraja. Ozbiljne zemlje imaju ozbiljne strategije. Grad Beograd je obezbedio 130 lista pratioca. To se posumnja u ranoj dobi deteta, ukoliko je dete nezainteresovano za komunikaciju i interakciju.

PROČITAJTE JOŠEPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U VOJVODINI: Registrovano više od 1.500 novih slučajeva

- Mi imamo savetovališta i raznorazne igraonice za njih. Prvi momenti su jako teške zbog same spoznaje. Svaki roditelj treba da ima svoju slobodu odlučivanja i izbora u tim situacijama. Od države nedostaje konkretna podrška porodici i servisi podrške, imamo neke od tih ali nedovoljno. Najveći problem je zbrinjavanje odrasle autistične dece.

- U kolektivnim centrima završavaju osobe sa invaliditetom. Spominje se stalno i ta institualizacija. Ta lica bi trebalo da budu smeštena u male domske zajednice.

PROČITAJTE JOŠMILOŠ VUČEVIĆ PRIMIO TREĆU DOZU: " Vakcinišite se, spasite sebe i svoje voljene" (FOTO)

-  Ima dosta roditelja sa poprilično nerealnim očekivanjima. Deca su individualci, svaki je individua za sebe. Moramo poraditi na zakonskoj regulativi- istakao je Mirko Gojić iz Udruženja za pomoć osobama u autizmu.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar