12°C

Beograd

Photo: printscreem youtube Telegraf.rs TV

Izvor: TANJUG

OD JESENI NOVE CENE? Đake i studente očekuje poskupljenje hrane i smeštaja

Od naredne školske godine, pored studenata u Beogradu, i srednjoškolci na nivou cele Srbije mogli bi da za gotovo 3.000 dinara više mesečno plaćaju smeštaj i ishranu, kao i druge aktivnosti u učeničkim domovima.

To znači da bi se sa 5.350 dinara, koliko su učenici i njihovi roditelji izdvajali mesečno, cena usluga u učeničkim domovima u Srbiji povećala na 8.000 dinara.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

LABOVIĆ PORUČUJE: Vaučerima od 15.000 građani mogu da pokriju 5 noćenja sa punim pansionom

Prema rečima direktora Doma učenika srednjih škola u Beogradu, Ljubiše Antonijevića, resornom Ministarstvu je podnet usaglašen zahtev nakon sastanka svih direktora učeničkih domova na teritoriji Srbije.

- Zajednički stav je da smo mi nakon devet godina, od poslednjeg donetog rešenja 2013. godine, tek sada izašli sa zahtevom. Prošlo je i više nego dovoljno vremena da bi se dobilo novo rešenje i nova cena za smeštaj i ishranu na teritoriji Srbije, jer je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku indeks cena za prethodni period bio uvećan za nekih 128 odsto - naveo je Antonijević.

On ističe da je postojeća cena postala neodrživa.

Ta cena obuhvata smeštaj, ishranu, vaspitni rad svih učenika, a u okviru svakog doma postoje slobodne aktivnosti za koje značajni deo novca izdvaja i država i ustanove iz sopstvenih prihoda.

- Došli smo u jednu opasnost da normalno funkcionisanje u pogledu smeštaja, ishrane, grejanja učenika, više nećemo moći da ispunjavamo na dovoljno kvalitetan način. Ukoliko ne bismo imali to povećanje cena, dolazimo u realnu opasnost da kvalitet usluga značajno padne - poručio je Antonijević.

On je dodao da bi se to povećanje odnosilo na najveći broj ustanova, jer postoji određeni procenat učenika koji ne plaća usluge smeštaja, već umesto njih to čine pojedinci ili lokalne samouprave.

Antonijević navodi da će se sa tom praksom za osetljivu kategoriju i ubuduće nastaviti.

Ranije danas, direktor Ustanove Studentski centar "Beograd" Goran Minić rekao je za Tanjug da bi studenti u zavisnosti od kategorije doma, od naredne školske godine smeštaj u studentskim domovima u Beogradu plaćali od 1.830 do 3.348 dinara mesečno.

Minić je podsetio da je sada za smeštaj u studentskom domu potrebno izdvojiti, u zavisnosti od kategorije sobe, od 1. 144 do 1. 860 dinara mesecno.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar