Izvor: Kurir.rs
23.04.2023 u 17:07
0

(UŽIVO) KURTIJEVI GLASAČKI KONTEJNERI NA SEVERU KIM PRAZNI: „Izašlo svega nekoliko Srba u sve 4 opštine“

Na severu Kosova u sedam časova „otvoreni“ su glasački kontejneri za lokalne izbore na severu Kosova, koje bojkotuju Srbi zbog neispunjavanja zahteva o hitnom formiranju ZSO i povlačenju specijalnih jedinica policije.

16.25 – Do 15 časova izlaznost oko 2,4 odsto

Portparol CIK Valjmir Eljezi saopštio je da je do 15 časova na vanrednim izborima u četiri opštine na severu KiM izlaznost birača bila oko 2,4 odsto, kao i da proces protiče bez ikakvih prepreka, prenosi Koha ditore.

Do 15 časova svoje biračko pravo od ukupno 45.095 upisanih birača ostvarilo je njih 1.092.

15.00 – U centru Severne Mitrovice Srbi u šetnji i druženju, kod kontejnera za glasanje samo policija. Građane Severne Mitrovice danas je obradovao sunčan, prolećni dan i mnoge izmamio da izađu na ulice i u bašte kafića. Nedelja je idealna za druženje, odmor i vreme s porodicom i prijateljima. O izborima koji se u nekoliko kontejnera u širem području grada održavaju niko i ne razmišlja, na tim lokacijama nema nikoga, osim policije koja obezbeđuje metalne kontejnere.

Atmosfera među stanovnicima je potpuno mirna, opuštena u onoj meri koliko to Srbi mogu da budu s obzirom na sve okolnosti koje se već mesecima dešavaju na severu Kosova.

Izbori koje je organizovala Priština nikoga ne zanimaju.

„Verujte da nisam ni pomislio na to od jutros, evo sam sa porodicom izašao da se prošetamo malo. Sad ćemo s rpijateljima kafu da popijemo pa na ručak kućama“, rekao nam je jedan od prolaznika.

Istovremeno, u blizini kontejnera za glasanje na izlazima iz grada nema nikoga osim policije.

„Mirno nedeljno popodne, nećemo se danas nervirati ni oko čega. Nastavljamo našu borbu i ne odustajemo od budućnosti u našem gradu“, poručila je jedna devojka dok je žurila ka centru da se nađe sa društvom.

14.22 – Krieziu: Današnji zbori improvizacija, ne mogu se nazvati poštenim. Izvršni direktor Demokratskog instituta Kosova Ismet Krieziu rekao je da su okolnosti u kojima se odvija izborni proces na severu Kosova neprikladne i dodao da izbori u četiri opštine nisu slobodni, fer i ravnopravni, prenosi Reporteri.

Prema njegovim rečima, izborni proces na severu danas „više liči na improvizaciju i ne ispunjava potrebne standarde“.

„Ovo nisu okolnosti koje garantuju slobodne, fer i jednake izbore, one ne zadovoljavaju izborne standarde. I danas u tom procesu, vidimo odbijanje Srba da učestvuju na izborima, odnosno to je mali broj ljudi koji ne može da pređe broj prstiju na ruci. Mislim da je ovaj proces više improvizacija izbornog procesa nego proces koji garantuje standarde fer i slobodnih izbora gde su uključene zajednice“, rekao je on. Krieziu smatra da se zbog uslova i okolnosti pod kojim se održavaju vanredni izbori, oni ne mogu nazvati poštenim.

„Mislim da osim pravnog legitimiteta, ovaj proces nema politički legitimitet“, rekao je Krieziu. On je dodao „ovaj proces ne ispunjava standarde da se zove pošten izborni proces i da garantuje standarde i ideju zašto se izbori održavaju”.

13.30 – Đurić: Izbori na severu korak unazad u normalizaciji odnosa i uvreda za demokratiju. Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić poručio je da su lokalni izbori koji se danas održavaju u policijskim stanicama na severu Kosova korak unazad u procesu normalizacije odnosa i uvreda za demokratiju.

Đurić je na Tviteru poručio da nijedan legitimni zahtev srpske zajednice zasnovan na dogovoru nije ispunjen i da se njihov položaj kontinuirano pogoršava već godinu i po dana.

„Kurtijeva vlada se ruga međunarodnoj zajednici poništavajući sporazume jednostranim koracima na terenu i brutalizirajući Srbe na Kosovu u svakoj prilici. Bizarno je videti Kurtija kako ide stopama Slobodana Miloševića. Potreban nam je potpuno drugačiji način razmišljanja ako očekujemo da će ishodi biti drugačiji“, kaže Đurić.

13.20 – Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković reagujući na izjavu Dželjalja Svečlje, koji je rekao „da će izbori neutralisati ucene Srpske liste i Beograda“, rekao da nema nikakvih ucena Beograda već samo prištinskog terora.

Petković je na Tviteru naveo „da na prstima jedne ruke mogu da se prebroje Srbi koji su izašli na lažne izbore“.

„Neće srpski narod okupaciju u koju želite da ga uvedete. Zar ne vidite prazne ulice, okupacioni gaulajteri! Nema nikakvih ucena Beograda, samo prištinskog terora! Sever će uvek biti srpska zemlja“, kaže Petković.

13.14 – Nezabeleženo u istoriji desilo se u opštini Zvečan. Izborni dan u opštinama na severu Kosmeta protiče mirno, ali uz primetne nepravilnosti. Zanimljiva situacija je u opštini Zvečan, tačnije biračkim mestima u selima sa albanskim glasačima Lipa i Žaže, koji su označeni brojevima 2910 i 2911.

Na listi odbornika nalaze se lica čiji su srodnici članovi biračkih odbora koji imaju obavezu da se staraju o regularnosti glasanja. Smatramo da ovo dovodi u pitanje legalnost čitavog procesa i da je ovakav slučaj nezabeležen. Na biračkom mestu 2911 svi članovi imaju isto prezime.

12.15 – Predsednik Vučić o lokalnim izborima na KiM. Danas se održavaju izbori na KiM, nameravaju da uspostave vlast onih koji ne mogu da dobiju ni jedan odsto glasova, koji ne žive na severu KiM. Sa ponosom moram da kažem da do ovoga trenutka, izašlo je svega nekoliko Srba u sve četiri opštine zajedno. Srbi hoće da služe svojim interesima, hoće mir, hoće da se bore za interese svoga naroda.

12.30 – Do 11 sati glasalo 313 birača od upisanih 45.095. Portparol CIK-a Valjmir Eljezi je saopštio da je do 11 sati na severu Kosova od upisanih 45.095 birača glasalo 313, prenosi prištinski Telegrafi.

„Proces glasanja teče dobro i bez ikakvih problema. Prema podacima do 11 časova je glasalo 313 birača. U Leposaviću je glasalo 28 birača ili 0,21 odsto, u Zubinom Potoku 65 birača ili 1 odsto, u Zvečanu 29 birača 0,42 odsto i u Severnoj Mitrovici 191 birač ili 1,05 odsto“, saopštio je Eljezi. Pravo glasa ima 45.095 birača.

10.35 – Radonjići: Ne postoji nalog za sprečavanje medija da izveštavaju, došlo je do zabune u priručniku

Predsednik Centralne izborne komisije Krešnik Radonjići jutros je zajedno sa članovima CIK-a posetio biračka mesta na severu Kosova i tom prilikom izjavio da da ne postoji naredba o sprečavanju medija da izveštavaju, prenosi Reporteri.

Radonjići je rekao da ne postoji nalog o sprečavanju medija da izveštavaju. „Da se razumemo, ne postoji naredba da se spreči izveštavanje medija. Mediji mogu slobodno uzimati snimke sa biračkih mesta, kako spolja tako i unutar njih.

Nismo dali nalog za zabranu izveštavanja”, kaže Radonjići. Radonjići je rekao da izborni proces za sada ide dobro i da nije zabeležena nikakva nepravilnost.

10.00 – Leposavić: Ispred biračkih mesta samo mediji i policija, u blizini džipovi američkog Kfora

Na biračkim mestima u Leposaviću, gde su postavljeni glasački kontejneri mogu se videti jedino novinarske ekipe i policija.

Veliki broj policije patrolira magistralnim putem, neki su stacionirani i u blizini biračkih kontejnera, a u blizini su i džipovi američkog Kfora. Na nekim mestima kao što je to iz pravca Severne Mitrovice kod skretanja za selo Jošanica, na ulazu u Leposavić stacionirano je oklopno vozilo sa policajcima koji su naoružani dugim cevima.

Novinar Kosovo onlajna koji ima potrebnu legitimaciju za posmatranje izbora pokušao je da snimi biračko mesto 12018/01, a koje se nalazi u Leposaviću, ali policajci koji su tu stacionirani nisu dozvolili da se uđe unutra. Ista situacija je i na ostalim izbornim mestima, u Jarinju i u blizini sela Jošanica.

08.49 – Policija na biračkom mestu u Bošnjačkoj mahali isterala novinare. Na biračkom mestu u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici policija nije dozvolila novinarima da snimaju i isterala ih iz zgrade.

Kako javlja novinar Kosovo onlajna, policija je sa biračkog mesta isterala novinare.

Ranije jutros, na istom biračkom mestu došlo je i do prve nepravilnosti kada posmatraču ispred Lokalnog saveta omladinskog delovanja Leposavić koji je akreditovan za praćenje izbornog procesa nije dozvoljeno da uđe na biračko mesto i prati izborni proces.

Na severu Kosova u sedam časova otvoreni su glasački kontejneri za lokalne izbore na severu Kosova, koje bojkotuju Srbi zbog neispunjavanja zahteva o hitnom formiranju ZSO i povlačenju specijalnih jedinica policije.

08.25 – Kurtijevi glasački kontejneri potpuno su prazni, a Srbi složniji nego ikad, pokazali su da neće Kurtijeve lažne izbore.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter