4°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Alo.rs

JUTROS SE OGLASIO MINISTAR TRIVAN Izneo podatke koje su svi građani Srbije sa zebnjom iščekivali!

Prema njegovim rečima Vazduh u Beogradu prema podacima par godina unazad je sličnog kvaliteta kao i ovogodišnji

Suočeni smo sa klimatksim promenama. Ove magle koje sada imamo su delimično posledica tih klimatskih promena - rekao je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

- Jedini merni podaci sa kojima treba operisati jesu podaci sa naših mernih stanica kojima upralvja naša Agencija za životnu sredinu. Strani sajtovi uzimaju naše podatke sa naših stanica, a onda nekim različitim metodama daju neku vrstu matematičke procene kvaliteta vazduha u širem ili užem regionu - rekao je Trivan i dodao kako je vazduh onog kvaliteta na koji smo navikli u ovom periodu godine.

VELIKE GRMLJAVINE ZAHVATILE AUSTRALIJU: Ali požari i dalje bukte!

Kako je on objasnio takvi podaci su nedovoljno tačni i nedovoljno precizni.

- Ponekad se to zaista gađa sa našim podacima, međutim naša sugestija i savet je da obratite pažnju na podatke naše Agencije. To su apsolutno tačni podaci, možete ih videti i na sajtu Agencije - kazao je Trivan.

STRUČNJACI POTVRDILI: Portert pronađen u zidu galerije je ukradena Klimtova slika!

Ukazao je na to da svaka merna stanica meri određeni opseg merenja zagađenosti vazduha koji vrši od PM čestica u rasponu od dva do 10, kao i drugih zagađivača popout gasova kao što je sumpor dioksid i azotni oksidi.

- Dobro je da se svi interesujemo i da ste vi u medijima uspeli da ovu temu podignete na taj nivo interesovanja građana, jer ovo je put da svi shvatimo koliko je važna zaštita životne sredine - rekao je Trivan.

Prema njegovim rečima Vazduh u Beogradu prema podacima par godina unazad je sličnog kvaliteta kao i ovogodišnji.

- Druge su meteorološke prilike, i tu ulazimo u jedan prilično komplikovan sistem razumevanja činjenica. Mi smo suočeni sada sa klimatksim promenama, i ovaj kratak period od godinu - dve dana ne mora ništa da znači za Planetu, je je to jako malo vremena. Ove magle koje sada imamo su delimično posledica tih klimatskih promena - navodi Trivan.

Osvrnuo se na to da je ova godina bitno različita od prethodnih godina dodavši kako smo imali dug period bez košave, visoke temperature, uoči i tokom zime.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti