18°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Novosti

SRBI NA KOSOVU UZNEMIRENI: Detalji o albanskoj bazi iznad Severne Mitrovice

Srbi u Severnoj Mitrovici biće kao "glineni golubovi" kada bude završena baza za pripadnike tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga koja se gradi na uzvisini, iznad južnog dela Kosovske Mitrovice!

U FOKUSU

DANAS PAD TEMPERATURE, KIŠA: Poznato kada nas OČEKUJE lepše vreme

NASTAVLJA SE SEDNICA: Glasanje o izboru predsednika tzv. Kosova

DRALI MU KOŽU SA LEĐA SEDAM DANA: Vernici se mole njemu za snagu i spas od muke

Pripadnike našeg naroda ogorčila je ali i uznemirila nedavna odluka predstavnika vlasti u Južnoj Mitrovici da izdaju dozvolu za izgradnju kampa na brdu Crnuša, sa desne strane magistralnog puta iz pravca Prištine, na nadmorskoj visini od oko hiljadu metara.

Do brda Crnuša, koje je prepoznatljivo po antenama za mobilni i televizijski signal, se dolazi kroz selo Šupkovac, asfaltnim putem koji vodi prema brdu. Albanske kuće nalaze se sa obe strane puta do polovine brda, a prema uzvišici, odnosno svojevrsnom poligonu i delu zemljišta ograđenog bodljikavom žicom, lokalni meštani često mogu da sretnu devojke koje odlaze u šetnju i albanske mladiće koji automobilom dolaze da se fotografišu. Sa prilaza najvećem uzvišenju jasno se vide i južni i severni deo Kosovske Mitrovice, Zvečan i deo Zubinog Potoka.

- Pošto se sa visa Crnuša kao na dlanu vide gotovo sve srpske sredine na severu Kosmeta, pre svega severni deo Mitrovice, ali i okolna mesta, jasno je da izgradnja buduće baze izaziva bojazan i strah među srpskim življem - kažu žitelji severnog dela Mitrovice, nastanjenog većinskim srpskim stanovništvom, od koje je baza udaljena šest do sedam kilometara.

PROČITAJTE JOŠ

SVE U VEZI PUTOVANJA: Kovid pasoši, testovi, gde otići na ODMOR?

TEŽAK UDES NA AUTO-PUTU: Vatrogasci morali da SEKU krov smrskanog automobila!

ZVEZDE VAM PORUČUJU: Za kraj sedmice - IZNENAĐENJE!

Meštani objašnjavaju da je osnovni razlog za strah činjenica da bi, ne daj bože, u slučaju da pripadnici KBS pripucaju iz artiljerijskog oružja, Srbi ovde bili veoma laka meta. Istovremeno ističu i bojazan zbog moguće kontrole puta Priština - Kosovska Mitrovica, koji nastavlja dalje ka Raški....

Dozvolu za izgradnju baze koja će se prostirati na oko 200 hektara, dale su tzv. kosovske institucije, a obrazlažući ovu odluku, gradonačelnik južnog dela Mitrovice Agim Bahtiri kazao je da je ovaj vis "strateški važan za odbranu Kosova".


Bojazan da će kforovci otići

Na vrhu Crnuša nalazi se poligon koji je svojevremeno služio za obuku Vojske Savezne Republike Jugoslavije, pa se zato i priča da će on biti sastavni deo baze, premda je pitanje u kakvom je stanju. Poznavaoci kosmetskih prilika ističu da prištinske vlasti bazu grade nedaleko od administrativne linije jer se plaše da bi u dogledno vreme misija Kfora mogla da napusti Kosovo i Metohiju. Dodatnu bojazan Priština ima i zbog činjenice da je sve jasnije da su šanse da "njihova država" postane članica UN i drugih međunarodnih institucija sve manje i manje.


Inače, kako su odmah po donošenju pomenute odluke objavili prištinski zvaničnici, na ovoj lokaciji biće sagrađen veliki vojni kamp u kojem će biti stacionirane i američke jedinice i drugih zemalja u sastavu Kfora, odnosno NATO, na Kosovu i Metohiji. I dok Srbi sa severa Kosmeta zbog najave izgradnje baze na kojoj će, kako se nezvanično može čuti, biti sagrađene i osmatračnice i poligoni za obuku, Albanci ne samo iz južnog dela Mitrovice, već i širom Kosmeta blagonaklono gledaju na to. Veruju da ih, kako kažu oni koji su želeli da govore na tu temu, ova baza može zaštititi od "eventualnog upada srpskih snaga".

Politički predstavnici Srba sa severa naše južne pokrajine podsećaju da je odavno postignut dogovor Beograda i NATO po kojem pripadnici tzv. bezbednosnih snaga ne mogu da uđu na sever Kosmeta bez odobrenja ove misije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (1)

...

Godinama unazad su stvarali obruc,tako da nije novina....Posledice slede...Nazalost....


Ostavite komentar