21°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: Happy BSC

EKSKLUZIVNO "NA PRAVOM MESTU" O PROTESTIMA: Ekološki zahtevi su usvojeni, a ne odustaju od protesta - ko od blokada hoće politički da poentira?

Da li se protestuje protiv Rio Tinta? Da li je zaista problem u litijumu I da li je zaustavljanje ljudi na saobraćajnicama samo još jedna u nizu mogućnosti koja dovodi do toga da se stvaraju tenzije u narodu?

O Zakonu o eksproprijaciji koji je povučen, kao i o protestima i blokadi Srbije govorili su Dejan Miletić, direktor centra za proučavanje globalizacije, analitičar Dejan Vuk Stanković, kao i Milica Đurđević iz stranke "Zavetnici". 

-Ako bismo strogo govorili o ekološkom karakteru, onda sa tog stanovišta čitava stvar je okončana. Pa kako je okončana, tako što je predsednik Srbije otišao u Jadarski kraj, direktno razgovarao sa ljudima koji su neposredno zainteresovani za taj projekat Rio Tinta, jer od toga zavisi njihova egzistencija I najavio izmene I dopune Zakona o eksproprijaciji koji će otežati proces realizacije projekta. Istovremeno najavio je da će narod na referendumu se izjasniti da li će rudnika biti ili ne. Pitanje je da li će u subotu biti protesta. Koliko sam shvatio, organizatori neće da odustanu, iako su dobili to što su hteli. – a to je referendum da se građani izjasne. Policija mora da reaguje, nedopustivo je da centralne saobraćajnice budu blokirane. Oni pokušavaju da se politički stvari pomere, rekao je Dejan Vuk Stanković.

-Činjenica je tema eksploatacije litijuma je veoma važna ne samo za Jadar, već za čitavu Srbiju. Građani koji su bili na protestima u većoj meri nisu tamo otišli zbog opozicionih lidera koji pokušavaju sada kao politički lešinari zloupotrebe energiju u eksploatišu narodno nezatovoljstvo, nije u pitanju samo Rio Tinto, rekla je Milica Đurđević.

-Ovde se ne radi samo o protestima. Imate pritiske na Republiku Srpsku, pa incidenti na KiM, gde se ugrožava njihova imovina I njihovi životi. U pitanju je srpski narod. I u Crnoj Gori je slična situacija, koliko se pobeda srpskog naroda dezavuiše. Nemoguće je strain factor zanemariti. Vidimo Violu fon Kramon koja do juče brani albansku poziciju, a sada se brine za našu ekologiju. To je kontinuitet gde propagandno delujete na Srbiju. Ovi protesti dolaze kao naručeni. Odjednom radost, nije Srbija tako stabilna, od strane spoljnih faktora. Glavni zagađivači nisu u regionu, već SAD i Kina. Treba biti trezven, I imati u vidu pojedince I državu. Treba naći tačku zadovoljenja pojedinaca u tom kraju, rekao je Miletić.

-Ovo je vreme izazova. Traži se destabilizacija Srbije i traži slaba tačka. Svaka slaba tačka biće usmerena na destruktivno delovanje. Nije ideja sad postići rezultat, već kada se završe izbori – nepriznate izbore I tako destabilizovati Srbiju. Moramo da razmišljamo kako da napredujemo I da se razvijamo, rekao je. 

-Sama destabilizacija u unutrašnjosti znači da je Srbija u manjoj mogućnosti da zaštiti legitimne interese naroda u Republici Srpskoj. To je prva stvar, ako imate sukobe na ulici, jasno je da vlast ne može da posveti jednaku pažnju I brizi za srpski narod u Crnoj Gori ili Republici Srpskoj. Što se tiče uticaja Kine I Rusije, to postoji. Sama ideja o drugačijem konceptu energije je želja da se Srbija odvoji od Rusije, rekao je Stanković. 

-Činjenice su uvek dobrodošle I uvek su korisne. Zašto da ne, građani treba da donesu odluku 16.januara da li će podržati promenu Ustava ili neće. Da bi tu odluku doneli, treba da imaju uvid u celokupno stanje. Moramo da budemo svesni, da ono što se sada dešava, zašto neko baš sada vrši pritisak na Srbiju, da posegne za promenom Ustava I  da usvaja određene zakone. Zašto se baš sada nameću određene teme koje mogu biti generator nezadovoljstva I tačka okupljanja, ne građana, već određenih političkih okupljanja koja imaju antidržavno delovanje I koje samo čekaju priliku koja će im se ukazati da bi mogli da kažu: Srbija je najgora na svetu. Strani faktor pritisne državno rukovidstvo da napravi određene ustupke I da ispuni određene zahteve, XY rukovodstvo, nije važno, I na taj način što ih pritiska da to čini šalje im paralelnu poruku: ako vi nećete, evo vidite da ima ko hoće, rekla je Milica Đurđević. 

-Nije važno trenutno stanje, važan je proces. Proces je takav da se ide na umnožavanje nezadovoljstva. Mi imamo izbore, oni su zakazani, znaju se, početak aprila. Ne vidim razlog za ubrzavanje. Nema više prostora za pritiske, I Srbija će uspeti da prevaziđe ove izazove, a oni će izgubiti svoj uticaj ako nastave ovom politikom da deluju u regionu. Moraju da redefinišu I od Srbije kao protivnika naprave parnera u rešavanju regionalnih problema, rekao je Miletić. 

-Mislim da se o sudbini Srbije neće rešavati na ulici, i mislim da je važno da imamo priliku da iznesemo svoj stav i na referendum 16. januara i na izborima 3.aprila I da pokažemo jedan stepen zrelosti, rekla je Milica Đurđević.

-Mislim da u regionu nisu mnogo zainteresovani šta se ovde dešava, premda bi voleli da nestabilnost ovde traje, zato što rivalski nacionalizmi u odnosu na Srbiju profitiraju od naše nemoći, a politički ste nemoćni da zaštitite svoj narod van granica Srbije onda kada se bavite dubokim političkim sukobima, a kroz ove proteste taj duh tenzije se stvara. Ekološki zahtevi su usvojeni u neku ruku – da li će neko dalje na talasu protesta hteti da politički poentira, meni se čini da hoće. Protesti moraju biti dislocirani sa saobraćajnica, da li će oni to uraditi I kada će to u raditi, rekao je Stanković. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar