Izvor: BSC Happy/Tanjug
23.07.2023 u 10:40
0

OTOVRENI BALKAN POVEĆAVA IZVOZ IZ SRBIJE I SEVERNE MAKEDONIJE: Premijerka otkriva kada će i kamioni moći da koriste tag za jedinstvenu naplatu putarine

Završeno proširenje graničnog prelaza Preševo

Predsednica vlade Ana Brnabić rekla je danas da Vlade Srbije inicijativom Otvoreni Balkan želi da da olakša protok robe, ljudi, kapitala i usluga, kako bi svima u zemlji unapredila svakodnevni život i trgovinu, kako bi povećali standard građana.

„U okviru inicijative Otvoreni Balkan mi već imamo važne rezultate, a kada je premijer Dmitar Kovačevski bio u Srbiji videli smo ogromno povećanje međusobne robne razmene“, rekla je Brnabić. Ona je obišla prodajno mesto Open Balkan – elektronska naplata putarine, na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji u društvu predsednika Vlade Severne Makedonije Dmitra Kovačevskog i resornih ministara za saobraćaj, Goranom Vesićem i Blagojem Bočvarskim.

Brnabić je istakla da trenutno tag za jedinstvenu naplatu putarine može da se koriste samo za putnički saobraćaj, a da će od petka biti omogućen i za kamione i privredu. „U 2022. 1,48 milijarde evra robne razmene. Srbija je izvezla nešto manje od milijarde, a Severna Makedonija nešto više od 500 miliona. Mnogo je veće povećanje bilo na strani Severne Makedonije, više od 56, a na našoj strani 16 odsto. Inicijativa Otvoreni Balkan je za sve stranke dobra stvar“, navela je premijerka.

Istakla je da Srbija nastavlja saradnju sa Severnom Makedonijom i da je jun bio jako važan mesec za dve zemlje, jer je potpisano više sporazuma. „Konačno ako pogledate mesec jun vidite koliko naporno radimo na međusobom povezivanju, 15. juna smo završili proširenje graničnog prelaza Preševo i sa naše i sa makednoske strane, i sada imamo devet umesto sedam traka. Građevinsku dozvolu smo izdali 29. juna za granični prelaz Preševo za transportni prelaz i za neki dan počinjemo izgradnju potpuno novog trasportnog prelaza kako bi se poboljšala trgovinska razmenu“, rekla je Brnabić.

PREMIJERKA BRNABIĆ PORUČILA: „Otvoreni Balkan ima svetlu budućnost, ne verujem da je Rama protiv“

Brnabić je dodala da je 26. juna u Nišu potpisan trilateralni sporazum za prekograničnu saradnju i projekte između Srbije, Severne Makedonije i EU u iznosu od 9,7 miliona evra.
Brbabić je još jednom istakla da će za nekoliko dana biti omogućen tag i za kaminone. „Razgovaraću sa predsednikom vlade Severne Makedonije Dimitom Kovačevskim da i oni imenuju svog predsedavajućeg za koopredsedavajućeg za mešovitu komisiju za ekonomsku saradnju i da nastavimo dalje u najbolje interesu naših građana i privrede. Inicijativa je pokazala već svoje konkretne rezultate“, rekla je Brnabić.

Zajednički tag za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji profunkcionisao je početkom jula. Procenjuje se da u toku letnje sezone dnevno kroz Severnu Makedoniju prođe približno 7.000 vozila sa srpskim tablicama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter