Izvor: BSC happy portal
21.09.2023 u 17:45
3

ISTORIJSKI GOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN: „Želim da podignem glas u ime svoje zemlje!“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Njujorku gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, a danas u 17h održava istorijski govor koji će obići čitav svet, a njegova krucijalna poruka u vezi sa principima međunarodnog javnog prava kao istinskog političkog veterana ostaviće neizbrisav trag.

TAČNO U 17 SATI, ISTORIJSKI GOVOR PREDSEDNIKA: Vučić se obraća na Generalnoj skupštini UN – evo koja će biti GLAVNA TEMA

  • Stojim pred vama kao predstavnik samostalne zemlje, Srbije, koja se nalazi na putu ka Evropskoj uniji, ali koja nije spremna da pogazi svoga tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila. Svi koji ovde govorimo govorimo o svojim problemima. Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih, koji danas, 78 godina od osnivanja UN, istinski veruju da su principi Povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država. Ali i više od toga. Oni su zalog samog opstanka ljudske civilizacije. Nosi globalni talas ratova i nasilja, koji udaraju na temelj međunarodne bezbednosti, jesu bolna posledica čiji uzrok leži u napuštanju principa zacrtanih u Povelji Ujedinjenih nacija. Kakva je budućnost sveta? Iako smo svi čuli generalnog sekretara, malo ko ga je slušao, i gotovo nijedan svetski dnevnik nije preneo njegove reči. U eri gde se kućnim ljubimcima posvećuje više pažnje nego deci, nije ni čudno što se suočavamo sa problemima  – istakao je predsednik na početku obraćanja.

Tokom javnog istupanja prisetio je i na ugroženost energetske stabilnosti i poremećene lance snabdevanja.

– Govorio sam da niko nikoga ovde ne sluša, i ne teži stvarnim dogovorima, a sada sve manje i manje razgovaramo. Kao da su svi odustali od traženja kompromisa. Dok poslednja tri dana sa ove govornice se svi zaklinju u Povelju UN, upravo je kršenje istih u korenu većine sadašnjih problema, a primena dvostrukih aršina otvorena pozivnica za sve one koji nasiljem i ratovima ostvaruju svoje interese.

Predsednik je rekao da se mnogi ne libe da svoje zemlje predstave kao pravi primer moralnosti i pravde.

– Danas neću govoriti u superlativu o ekonomskim uspesima moje zemlje, gradnji puteva i bolnica, jer se podrazumeva da štitim interese svoje zemlje. Ali ću govoriti o kršenju pravila, i to od strane najvećih zemalja sveta, posebno onih koji drže političke i moralne lekcije – istakao je predsednik.

Vučić je spomenuo i govor predsednika Džoa Bajdena koji se između ostalog bazirao i na temu o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

– Čini mi se da su to svi podržali, ali je jedini problem što je nekoliko sati nakon njegovog govora morao sam da vidim predsednicu tzv. Kosova. Istovremeno, samo nekoliko metara dalje, nemačka ministarka je rekla da se oni čvrsto drže povelje UN. Sve bi to bilo lepo, kada bi bilo istinito. A gotovo sve zapadne sile pogazile su principe UN, i Rezoluciju 1244 – podsetio je Vučić.

Vučić se vratio u ne tako davnu prošlost, te spomenuo i agresiju na Jugoslaviju, ali i na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

– Pre 24 godine njih 19 najmoćnijih i najvećih nije imalo milosti prema jednoj maloj Srbiji, a smejali su se kada je Putin koristio isti izgovor kao i oni. Onda im je 2008. godine palo na pamet da podrže nezavisnost tzv. Kosova. Ta odluka je doneta kada je Srbija imala vladu opredeljenu za evrointegracije, i bila punopravna članica svih međunarodnih organizacija – dočarao je u dahu.

Predsednik je istakao i da su Srbi morali da izbegnu sa KiM, a da nama danas govore kako ne poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine.

– Mi svoje principe ne menjamo, nama je svako nasilje isto. Svako kršenje Povelje UN je isto. Bez obzira na silu, i bez obzira na izgovore. Ali kada ih pitamo o onome što je urađeno mojoj zemlji, odgovor je onaj koji ste svi vi predsednici manjih zemalja čuli milion puta: „Ne vraćajte se u prošlost“ – objasnio je pred čitavim svetom Aleksandar Vučić.

Veoma staloženo i dostojanstveno istakao je kako je nebrojano puta bio pod velikim pritiscima, kojima je odoleo i našao način za pregovore.

– Principi se ne menjaju od prilike do prilike, principi ne važe samo za jake. Ako se menjaju tako lako, onda to nisu principi. Sva pravila moraju da važe za sve, ili ćemo kao svet završiti u najtežim sukobima. Još jedna bitna stvar je da je mir postao zabranjena reč. Svi imaju svoje favorite i krivce. Velike sile imaju samo lažne principe – rekao je predsednik.

Kako se na KiM neprestano dešava nasilje koje nad Srbima primenjuju separatisti Aljbina Kurtija, Vučić je imao šta da kaže i na ovu temu.

– Samo prošle nedelje je Aljbin Kurti u Briselu poručio da će Srbi da plate i da pate. Da li je moguće gore ruganje ljudskosti i međunarodnom poretku. Samo dan kasnije, upravo sada, odveden je novi kontingent Srba, uhapšenih u njegovoj kampanji terora. Miloš i Stefan Stojanović, srpski dečaci, upucani su na Badnje veče od strane ilegalnih pripadnika snaga bezbednosti. Iako svi znaju da je samo postojanje KBS ilegalno po Rezoluciji 1244. Zabrana glasanja za Srbe, ekonomska blokada, to je deo tužne svakodnevice za Srbe. Uvek kažu da će sve biti krivica obe strane. Mi nismo menjali principe zarad dnevne politike. Onako kako čuvamo integritet Srbije, tako branimo integritet svake članice UN. Samo je tužno što se oni veliki, koji odlučuju, pozivaju na svoje principe, koji im u tom trenutku odgovaraju. Jasno je po tome da ulazimo u eru velikih sukobarekao je koncizno.

Predsednik Srbije govori kako UN ostaje jedini faktor koji nas okuplja.

– Pružamo punu podršku svim reformskim procesima UN, uključujući inicijative generalnog sekretara UN za jačanje ove organizacije. Da ne bismo svi nestali, moramo se svi ujediniti na tom poslu. Važno je poštovati teritorijalni integritet Ukrajine, i ponoviću da Srbija podržava integritet svih država članica UN. Zato mi je teško da shvatim zašto neki ne žele da poštuju teritorijalni integritet Srbije. Ipak, želim da se od srca zahvalim globalnoj većini. Većina članica poštuje Povelju UN. Za vas dupli standardi ne postoje, i duboko vam hvala što podržavate naše napore. Čuvajući naše granice čuvate i svoje granice – ističe Vučić.

Priština ni deceniju posle potpisivanja Briselskog sporazuma nije omogućila formiranje ZSO, a to je krucijalna stavka.

– Disbalans po kome Srbija večito mora da popušta ne vodi ka rešenju. Razgovor sa Kurtijem je više monolog, nego dijalog. Teško je objasniti zašto više od 10 godina od potpisivanja sporazuma nije stvorena ZSO. Srbija je na evropskom putu, spremna da se promeni, i spremna je za reforme. Imamo dobre odnose sa SAD, i verujem da će naši odnosi biti još bolji – rekao je.

Vučić je rekao da ćemo nastojati da očuvamo tradicionalna prijateljstva, uključujući zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike.

– Nećemo prekinuti tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom. Dijalog je jedino rešenje. Mir i stabilnost nemaju alternativu, i tako nastupamo u svim razgovorima sa EU. Verujem u budućnost i da imamo kapacitet da uz zajedničke napore prevaziđemo razlike. Želim da gradimo mostove, a ne zidove.

Pred kraj obraćanja setio je koliko je važna inicijativa „Otvoreni Balkan“.

– Ovi procesi su nerazdvojni deo našeg puta da postanemo članica EU. Imamo ovakav pristup zato što želimo da gradimo nova prijateljstva, i da čuvamo ona tradicionalna.

 

Predsednik Vučić je juče najavio da je Srbija tražila sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji i pritisaka koji se kontinuirano vrše nad Srbima.

Podsetimo, Prva dama Tamara Vučić putem svog Instagram profila podelila je informaciju da je na marginama 78. zasedanja prisustvovala događaju ”Svet je naš zajednički dom: Put ka pokretu nultog otpada”, organizovanom pod pokroviteljstvom supruge predsednika Republike Turske Emine Erdogan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tamara Vučić (@tamara.vucic.serbia)

Učesnici događaja simbolično su svoje potpise stavili na dokument pod naslovom ”Svet je naš zajednički dom”, u kojem se skreće pažnja na neophodnost veće brige o očuvanju životne sredine, što uključuje i efikasnije korišćenje energenata i podršku praksama koje će doprineti ostvarivanju ciljeva za koje se zalaže inicijativa ”nulti otpad”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “ISTORIJSKI GOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN: „Želim da podignem glas u ime svoje zemlje!“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter