Izvor: BSC Happy
15.09.2023 u 14:36
0

MINISTAR JOVANOVIĆ UPUTIO POZIV SVIMA DA SE UKLJUČE U RASPRAVU: Sledeće godine moguće uvođenje 5g mreže, nacrti medijskih zakona jačaju nezavisnost REM-a

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije Mihailo Jovanović izjavio je da je u toku javna rasprava o dva bazična medijska zakona – Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektornskim medijima.

PRETUČENI SRPSKI MLADIĆI U LOŠEM ZDRAVSTVENOM STANJU: Srceparajuće reči TETKE nikoga ne ostavljaju ravnodušnim!

On je istakao i da je naredne godine moguće uvođenje 5G mreže u Srbiji, od koje bi svi građani naše zemlje imali koristi.

Do uvođenja 5G mreže u Srbiji potrebno je nekoliko koraka, prvi je urađen još u aprilu ove godine kada je parlament, na predlog Vlade, usvojio Zakon o elektronskim komunikacijama koji definiše postojanje tih mreža sledeće generacije i obavezu da svim građanima obezbedimo brz i siguran internet.

Drugi korak je pravilnik koji je od sledeće nedelje na javnoj raspravi, koja će trajati 30 dana jer želimo da sve bude transparentno. Svi teleokomoperatori mogu da daju svoje komentare. Treći korak je aukcija koja, ukoliko sve bude kako planiramo, može da se organizuje naredne godine. Tu aukciju organizuje RATEL tako da sredinom naredne godine taj postupak dodele frekvencija može biti završen. Pravilnik definiše nekoliko stvari – koliko planiramo dozvola za 5G da izdamo, koja će biti minimalna cena, koji su frekventni opsezi a ono što je najvažnije, čini mi se, jeste brzina pokrivanja. Jer naravno, 5G mreža ne može da se uradi u jednoj godini – najbitniji su nam veliki gradovi, autoputevi i taj pravilnik će upravo odrediti dinamiku uvođenja”, kaže Jovanović.

Što se tiče prenosti 5G mnreže i šta će to doneti građanima Srbije ministar Jovanović je rekao da će od nje svi imati koristi.

  • Postoje mnoge prednosti 5G mreže za građane i privredu. Dve stvari su bitne sa tehničke strana, u odnosu na 4G mrežu, 5G mreža omogućava mnogo veće protoke kada je u pitanju internet, koji je ključan pojam u modernim telekomunikacijama. Drga bitna stvar je što je kašnjenje prenosa podataka u toj mreži praktično svedeno na minimum. To znači da će građani moći da gledaju multimedijalne sadržaje na drugačiji način, tako što, recim,o gledaju utakmicu i biraju sa koje će kamere gledati prenos. Ova mreža takođe omogućava upravljanje robotima u industriji, i siguran sam da će zbog toga značajno doprineti razvoju inovacija u Srbiji, nagalasio je ministar.

On je napomenuo da je u toku javna rasprava o dva bazična medijska zakona, koja uređuju informisanje i da je ministarstvo na čijem je čelu predano radilo na ovim nacrtima, zajedno sa novinarskim udruženjima i međunarodnim partnerima.

  • Kao ministar informisanja veoma sam zadovoljan što smo došli do verzija nacrta dva izuzetno važna medijska zakona – Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima. Ove nacrte smo radili predano i temeljno, i to su bazični zakoni koji definišu medijsku sferu. Radili smo ih zajedno sa novinarskim udruženjima i sa međunarodnim partnerima – delegacijom EU u Srbiji, OEBS-om, Ambasadom Kraljevine Norveške i Fondacijom Konrad Adenauer. Što se tiče Zakona o javnom informisanju, preciznije je definisan javni interes i značajno je poboljšan način sufinansiranja medija, definisano je kako se raspisuju oglasi, ko su članovi komisije, prvi put se spominje Savet za štampu kao samoregulatorno telo, koje prati kršenje kodeksa novinara. Što se tiče Zakona o elektornskim medijima, on značajno pojačava nezavisnost REM-a, kako organizacionu tako i finansijsku. Čak 50 članova zakona definiše sam REM. Ono što bih posebno istakao je da se po prvi put zakonodavna vlast, odnosno odbori Narodne skupštine Republike Srbije i Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine povlače iz predlaganja članova saveta REM-a. Do sada su oni predlagali tri člana, a po ovom predlogu zakona njih će predlagati poverenik za raznopravnost, ombudsman i udruženja elektronskih medija”, ističe Mihailo Jovanović.

Jovanović je na kraju pozvao sve da se uključe u javnu raspravu o medijskim zkaonima, koja traje do 6. oktobra, jer će, prama njegovim rečima, svaki komentar koji može da poboljša medijsku sferu biti usvojen.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter