Izvor: Kosovo Online
27.11.2023 u 16:05
0

OGLASILA SE SRPSKA LISTA: „Pod režimom Kurtija jasno i javno promovisanje monoetničkog Kosova“

Srpska lista je reagujući na to što su pripadnici KBS nosili obeležja "velike Albanije" tokom obeležavanja "Dana Kosovskih snaga bezbednosti", zatražila od Kfor, EU, Euleks, UNMIK, ambasadora Kvinte da hitno reaguju na promovisanje nacističke tvorevine za čije vreme su stradale hiljade Srba, Albanaca, Roma i ostalih naroda i spreče zloupotrebu institucija za promovisanje velikoalbanske ideologije koja izaziva strah, nesigurnosti i uznemirenje svih građana.

U saopštenju Srpske liste se ističe da je priča o poštovanju prava srpskog naroda i multietničkom karakteru prostora Kosova ostala samo u formalnim izjavama pojedinih ambasadora i međunarodnih predstavnika.

„Pod režimom Aljbina Kurtija na delu je proterivanje svega srpskog sa Kosova i Metohije, ali i jasno i javno promovisanje monoetničkog Kosova. Najnoviji dokaz naših tvrdnji dolazi sa današnjeg obeležavanja tzv.  Dana Kosovskih bezbednosnih snaga, oružane formacije koja ne bi smela da postoji po rezoluciji SB UN 1244, a čiji pripadnici sa Aljbinom Kurtijem taj događaj  proslavljaju uz karte Velike Albanije“, navode iz Srpske liste.

SRPSKA LISTA: Prava našeg naroda i SPC ne poštuju ni predstavnici vodećih zemalja EU

U saopštenju se podseća da je „velika Albanija“ tvorevina koja je faktički postojala samo za vreme Drugog svetskog rata, kao nacistička tvorevina koja se prostirala na teritoriji Albanije, Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore, a koja se raspala nakon 1945. godine i poraza nacizma i fašizma.

„Nažalost, ideja o Velikoj Albaniji i njenom oživljavanju nastavlja da živi u glavama esktremista, ali nažalost, i političkih lidera u Prištini koji je promovišu na institucionalnom nivou i deluju u pravcu njenog oživljavanja na terenu pred očima međunarodne zajednice“, dodaje se u saopštenju.

Da stvar bude još gora, u govoru,kako navode iz Srpske liste, Aljbin Kurti o ovoj formaciji govori kao o naslednici OVK, čiji čelni ljudi se danas nalaze pred sudom u Hagu, optuženi za počinjene zločine nad Srbima, Albancima i ostalim građanima, čime se kod srpskog naroda još izaziva neverica, strah i zabrinutost. Slično poređenje Kurti je dao i za Kosovsku policijsku službu, ali pošto tada nije bilo reakcije međunarodnih predstavnika, iako smo to zahtevali, to se danas ponovilo.

Srpska lista pozia sve one koji baštine antifašističke ideje i vrednosti, nevladine organizacije, istaknute pojedince, profesore i medijske radnike da podignu glas i upitaju odgovorne iz međunarodne zajednice da li podržavaju ovakve postupke režima Aljbina Kurtija i njega lično, i da li sada stoje ponosno uz KBS sa kojima njihove Vlade i armije sarađuju, koje promovišu nacističke tvorevine iz prošlog veka, da li su ovo evropske vrednosti “najdemokratskije zemlje” na Balkanu kako to kaže Aljbin Kurti?

„Svako zlo koje je zadesilo Balkan, počelo je sa ovakvim promovisanje totalitarnih i nacionalističkih vrednosti i ćutanja poštenih i odgovornih ljudi, naša generacija to sebi ne sme da dozvoli zato pozivamo sve da reaguju i na vreme spreče da se planovi Aljbina Kurtija ostvare, jer će to doneti nesreću svim narodima na Balkanu, koji žele da žive u miru i da se posvete boljoj budućnosti svoje dece“, zaključuje se u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter