Izvor: TANJUG
14.11.2023 u 20:39
0

SRPSKA LISTA: Prava našeg naroda i SPC ne poštuju ni predstavnici vodećih zemalja EU

Priznanje predstavnika francuske i nemačke ambasade u Prištini da je spomenik stradalim srpskim vojnicima, pobednicima u Prvom svetskom ratu sklonjen i izmešten na njihov zahtev a bez saglasnosti Eparhije raško-prizrenske, ili bilo koga iz srpske zajednice govori u prilog tužnoj činjenici da prava srpskog naroda i SPC na KiM ne poštuju ni predstavnici vodećih zemalja Evropske unije, kao i režim Aljbina Kurtija, saopšteno je večeras iz Srpske liste.

Reakcija Eparhije raško-prizrenske kao integralnog dela Srpske pravoslavne crkve, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Srpske liste i velikog broja značajnih ličnosti i intelektualaca na skrnavljenje spomenika poginulim u borbi za slobodu je normalna i očekivana jer uklanjanje spomenika predstavlja grubu uvredu za njihove potomke i čitav srpski narod, navodi se u saopštenju.

„AMBASADORI DA SE JAVNO IZVINE“: Žak Ogar potpisao peticiju za vraćanje spomenika palim srpskim borcima

To što 24 godine nakon sukoba nema 40 hiljada Srba u Prištini, ne daje za pravo nikome da potire tragove srpskog postojanja samo zato što to nekome smeta dok se slika na tom mestu. Kosti srpskih vojnika su utkane u temelje pobede u Prvom svetskom ratu i vrednije su od bilo kakvih govora, fotografija ili nekoliko cvetova koje će doneti bilo ko, dodaju iz Srpske liste.

Zahtevamo od nemačkog i francuskog ambasadora da se spomenik stradalim srpskim vojnicima na pravoslavnom groblju u Prištini vrati na prvobitno mesto, jer su očigledno potpali pod pritisak nekih ekstremnih krugova u Prištini kojima smeta sve srpsko i svojim postupkom uvredili srpski narod. Očekujemo i da se od strane ambasada Nemačke i Francuske u Prištini uputi izvinjenje srpskom narodu zbog ovog sramnog čina, ako ništa drugo onda zarad savezništva Francuske i Srbije koje su poštovani ambasadori pomenuli u svom saopštenju. Ovim izvinjenjem i vraćanjem spomenika bi se ujedno poslala poruka svima ostalima da je poštovanje prava srpskog naroda i naših svetih mesta civilizacijska norma koja se ne prelazi – ističe se u saopštenju Srpske liste.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter