Izvor: Tanjug
16.05.2023 u 16:45
0

ORLIĆ U BAKUU: „Srbija i Azerbejdžan dele iste vrednosti i stoje na istoj strani“

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić je danas u Bakuu, tokom održavanja posebne sednice Parlamenta Republike Azerbejdžan, posvećene stogodišnjici rođenja bivšeg predsednika Azerbejdžana Hejdara Alijeva, rekao da Azerbejdžan i danas beleži dinamičan razvoj u svim oblastima.

U saopštenju Narodne skupštine Srbije su naveli da je Orlić iskazao poštovanje prema rezultatima koje je, vodeći svoju državu i narod, postigao Hejdar Alijev, posebno kada je reč o sticanju nezavisnosti, očuvanju stabilnosti i ekonomskom preporodu Azerbejdžana.

MINISTAR VUČEVIĆ SA AMBASADOROM MAĐARSKE: Unapređenje prijateljskih odnosa i saradnja u oblasti odbrane

-Naše dve zemlje veže mnogo toga, tradicionalno prijateljstvo, strateško partnerstvo, a pre svega principijelno zalaganje za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država. Po ovom pitanju, Srbija i Azerbejdžan u međunarodnoj areni stoje jedinstveno, poštujući povelju UN i međunarodno javnopravne norme zasnovane upravo na poretku UN- istakao je Orlić.

Orlić se sastao sa predsednicom Parlamenta Republike Azerbejdžan (Mili Medžlisa) Sahibom Gafarovom, a sagovornici su zajednički konstatovali da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou ikada, te da su zasnovani na uzajamnom poštovanju i poverenju dvojice lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Azerbejdžan Ilhama Alijeva.

U saopštenju su dodali da je tokom sastanka još jednom potvrđen principijelan stav Republike Azerbejdžan i ponovljena uzajamna podrška primeni principa međunarodnog javnog prava.

-Naše dve zemlje dele iste vrednosti i stoje na istoj strani kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih zemalja članica UN, pa tako i Republike Srbije, bez obzira na sve izazove sa kojima se danas suočava svet – istakla je Gafarova.

Orlić je dodao da Srbija ceni podršku Azerbejdžana, koja je prema njegovim rečima, još jednom potvrđenu i glasanjem u Savetu Evrope, što je dokaz iskrenog prijateljstva i snažnog partnerstva, na koje će Srbija biti spremna da uzvrati.

Na posebnoj sednici Parlamenta Republike Azerbejdžan (Mili Medžlisa), učešće je uzeo veliki broj predsednika parlamenata i šefova međunarodnih parlamentarnih organizacija, koji su, polaganjem venaca, odali počast azerbejdžanskom nacionalnom vođi, i sa kojima je Orlić imao priliku za susret na marginama skupa, zaključili su u saopštenju iz Narodne skupštine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter