Izvor: Tanjug
10.06.2022 u 17:47
0

PODRŠKA ŠOLCA EVROPSKOM PUTU SRBIJE Nemačka želi da ponovo pogura evropsku perspektivu Zapadnog Balkana! (VIDEO)

Nemačka želi da ponovo pogura evropsku perspektivu Zapadnog Balkana obećanu pre dve decenije u Solunu, i istovremeno očekuje od kandidata da se pridruže sankcijama protiv Rusije, istakao je u Beogradu nemački kancelar Olaf Šolc.

„Kada je reč o evropskoj integraciji podržavamo sve težnje Zapadnog Balkana, a na tom putu su potrebne reforme u vladavini prava, slobodi medija, borbi protiv korupcije. Vidimo da je usvojena pravosudna reforma, koja predstavljaju takav napredak, ali potrebni su dalji koraci“, kazao je on na zajendičkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Šolc je preneo da je sa Vučićem razgovarao i o dijalogu sa Prištinom.

„Napredak u dijalogu je nešto što je potrebno. Pozvao sam sve lidere da se pobrinu da dođe do pomaka, da se sklopi niz malih dogovora, koji bi u celini unapredili normalizaciju odnosa“, poručio je on.

Rekao je da Nemačka podržava aktivnosti izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Ukazao je da je razgovarao sa Vučićem i o situaciji u BiH, i rekao da nema smisla ugrožavati budućnost BiH secensionističkim tendencijama.

Izrazio je nadu da će planirani izbori biti održani.

Šolc je naglasio da je saradnja za Nemačku veoma važna i da želi da zemlje zapadnog Balkana i Srbija napreduju i imaju punu evropsku perspektivu.

„EU će u budućnosti biti uspešna samo kao velika celina. Moramo zajedno braniti naše vrednosti i bilo bi dobro da zemlje Zemlje Balkana budu deo toga“, dodao je on.

U vezi bilateralnih odnosa ocenio je da je nedavno potpisani bilateralni sporazum iz oblasti kulture nešto što će dalje produbiti odnose dve zemlje u toj oblasti.

IMAO SAM OTVOREN RAZGOVOR SA ŠOLCOM: Vučić se oglasio nakon sastanka (FOTO)

Šolc je podvukao da se ekonomski odnosi dve zemlje razvijaju dobro, izrazio uvedenje da će trend rasta radnih mesta koje nemačke kompanije u Srbiji stvaraju biti nastavljen.

Ukazao je da će se večeras sastati sa liderima regiona u Solunu, podsetivši da je pred skoro 20 godina doneta u Solunu odluka o pružanju evropske perspektive Zapadnom Balkanu.

„Tada niko nije mislio da će to trajati 20 godina. Važno je da taj proces dobije novu dinamiku, da krenemo sa mrtve tačke. Zbog toga ćemo ponovo uspostaviti Berlinski proces. Zajedno sa velikim brojem partnera radićemo na podsticanju pristupnog procesa. Pridaću tome veliki značaj, i to ne samo u Nemačkoj, već u celoj EU“, poručio je on.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter