Izvor: BSC Happy
09.12.2023 u 16:50
0

PRODUŽEN RADNI VEK HIDROLEKTRANE: Đerdap 1 i dalje jedan od stubova elektroenergetskog sistema Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je hidroelektrana "Đerdap 1" jedan od stubova elektroenergetskog sistema države i da je revitalizacijom obezbeđen njen duži radni vek, kao i veća proizvodnja i pouzdanost u radu.

„Hidroelektrana ‘Đerdap 1’ je više od pet decenija ponos srpske hidroenergetike i uspešno urađenom revitalizacijom biće to sigurno i narednih 30 do 40 godina, on je deo istorije, ali će završetkom revitalizacije biti i deo budućnosti Srbije“, poručila Đedović Handanović povodom obeležavanja završetka revitalizacije poslednjeg agregata najveće srpske hidroelektrane, saopštilo je ministarstvo.Kako je navela, hidroelektrana je remontom dobila povećanu snagu, manji obim održavanja i višedecenijsku pouzdanost.

SINIŠA MALI ZA HAPPY TV: Spočitava nam se što uplaćujemo novac, a država uprkos što pokazuje brigu za ljude, ovim nije poremetila nijedan fiskalni parametar

„Revitalizacijom smo uvećali kapacitet hidroelektrane i praktično dobili novih 100 zelenih megavata. Hidroelektrana ‘Đerdap 1’ daje veliki doprinos stabilnosti i sigurnosti sistema i trenutno učestvuje u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srbiji sa 23 odsto. Velike hidroelektrane na Dunavu će i u budućnosti biti jedan od stubova našeg elektroenergetskog sistema, kao i veliki i stabilni proizvođači zelene energije, a planiramo da gradimo i nove reverzibilne hidroelektrane, pre svega reverzibilnu hidroelektranu ‘Bistrica’, što je važno zbog stabilnosti snabdevanja i integracije novih elektrana koje koriste energiju sunca i vetra“, navela je ministarka.

Podsetila da je u obnovu „Đerdapa 1“ uloženo više od 180 miliona evra.

Glavni isporučilac opreme je ruska firma „Silovije mašini“, deo opreme revitalizovan je u domaćim fabrikama, a izvođači su bili radnici nekoliko domaćih firmi.

Obeležavanju kraja revitalizacije poslednjeg agregata najveće srpske hidroelektrane prisustvovali su v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harcenko i predstavnici ruske firme „Silovije mašini“.

„Veliki trud koji je uložen u revitalizaciju hidroelektrane već je pokazao odlične rezultate. Proizvodnja je nadmašila projektovanu godišnju od 1,5 milijardi kWh, a postavljen je dnevni rekord proizvodnje od 27.650 MWh“, izjavio je v. d. generalnog direktora EPS Dušan Živković.

On je poručio da EPS nastavlja revitalizacije u hidro sektoru, a najznačajniji projekti su modernizacija „Vlasinskih hidroelektrana“, „Bistrice“, „Potpeć“ i „Đerdap 2“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter