Izvor: KOSOVO ONLINE
25.09.2023 u 14:17
0

REAKCIJE NA PUCNJAVU U BANJSKOJ: Na Kosovu je došlo do veoma opasne situacije, potrebna urgentna deeskalacija – SAGLASNI I MOSKVA I BRISEL

Portparol EU Peter Stano ponovio je danas da Unija osuđuje incident koji se dogodio u Banjskoj i poručio da mora da dođe do deeskalacije situacije i da se nađe izlaz iz stalnih kriza na Kosovu kroz dijalog.

Stano je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da je na Kosovu došlo do veoma opasne situacije i apelovao na obe strane da urgentno dođe do deeskalacije.  Ponovio je da su svi stavovi EU o situaciji na Kosovu sadržani u prošlonedeljnom saopštenju svih 27 članica EU u kome se navodi veoma jasno šta Unija očekuje od obe strane.

OGLASIO SE KOSOVSKI TUŽILAC ABAZI: „Na severu pronađen i automobil sa oružjem, u toku je istražna akcija“
  • -EU je veoma jasna – mi smo posrednik. Obe strane žele da se pridruže EU, a njihov put ide preko dijaloga. Da ne moramo da se bavimo krizama, i opasnim krizama kao što je imamo sada, nego da im pomognemo da napreduju ka normalizaciji i pomirenju. Sve to je veoma jasno rečeno u saopštenju članica EU – kako moraju da se ponašaju da bi ušle u EU“, rekao je Stano.

Na pitanje albanskih novinara da li postoji mogućnost da se uvedu mere, Stano je rekao da je istraga još u toku i da se još ispituju sve činjenice o tom, rekao je Stano, terorističkom aktu.

  • Mere uvedene Kosovu nisu sankcije, od starta smo rekli da je EU bila jasna da su mere privremene. Ukoliko EU nađe razlog uvešće ih i Srbiji“, rekao je Stano.

Upitan da li visoki komesar za bezbednost i spoljnu politiku Đozep Borelj ima u planu još neki sastanak na visokom nivou sa Beogradom i Prištinom, Stano je rekao da je to deo dijaloga i da će strane pozvati kada bude prigodno.

Kremlj smatra da je pogoršana situacija na Kosovu i Metohiji veoma složena i potencijalno opasna i pomno je prati, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  • Situacija je veoma složena. U situaciji na Kosovu vidimo tradicionalne predrasude prema Srbima, to je tradicionalan i neuravnotežen pristup. Situacija je zaista veoma napeta i potencijalno opasna, mi je veoma pažljivo pratimo“, rekao je Peskov, a prenosi TASS.

On je rekao da nema komentara o incidentu u pravoslavnom manastiru Banjska na severu Kosova i Metohije, ali je istakao da primećuje redovne provokacije protiv Srba u regionu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter