Izvor: Kurir.rs
23.05.2023 u 13:18
1

DA LI EVROPA I AMERIKA VRŠE NOVI PRITISAK NA NAŠU ZEMLJU? Traže da se kosovsko pitanje reši do kraja leta

Prema izjavama Lajčaka i Eskobara, jasno je da bi oni maksimalno da ubrzaju rešenje uprkos tome što Priština ne da nije spremna na kompromis, već nas vraća korak unazad, ocena je analitičara.

LAJČAK O SITUACIJI NA KIM: „Sledeći sastanak pregovarača u Briselu je prilika za dogovor o narednim koracima“

Amerika i Evropa pokušavaju, po svemu sudeći, na sve načine da ubrzaju rešenje kosovskog pitanja, pa mogu da se čuju pozivi da se čitava stvar završi već do kraja leta. I to uprkos tome što Priština ne da nije spremna ni na kakav kompromis, već ceo proces svojim ponašanjem vraća koracima unazad. Sagovornici Kurira ukazuju da je jasno da je reč o pritiscima na Srbiju ne bi li prihvatila rešenje koje je po meri Prištine, ali i na Prištinu kako bi formirala ZSO.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je da nema razloga da se dogovor o preostalim pitanjima Prištine i Beograda ne završi do kraja leta.

– Kod Srbije postoje određeni elementi koji moraju biti ispunjeni u pogledu priznavanja registarskih oznaka za automobile, ličnih karata i još nekih stvari. I od Kosova se očekuje da formira Zajednicu srpskih opština. Izvinjavam se, to nije očekivanje. To je obaveza. SAD žele da se ti procesi odvijaju što je brže moguće. Ne vidim razlog zašto to ne bi moglo da se završi do kraja leta – konstatovao je Eskobar, dok je istovremeno Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, najavio je da će se pregovori dve strane nastaviti u narednim nedeljama.

Ni blizu

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da su poruke Lajčaka i Eskobara pritisak na Srbiju da popusti u svojim zahtevima i upozorava da, ne da nismo blizu rešenja, kako oni poručuju, već da smo bliži eskalaciji situacije.

– I SAD i Evropa su već poručile da očekuju završetak kosovskog pitanja do kraja godine i zato sada pominju leto kako bi se stvar na jesen verifikovala. To je deo njihove strategije koja podrazumeva da se stvar reši za vreme ove američke administracije. Pokušavaju da slome Srbiju da promeni stav i da ponovo pristane da pregovara o ZSO, da se razgovara o takozvanom Ohridskom sporazumu, koji oni uzimaju kao gotovu stvar iako on nije prihvaćen. No, oni govore sa svojih pozicija zanemarujući stav Srbije i realnu politiku, a to je da nema dogovora bez formiranja ZSO i implementacije Briselskog sporazuma – kaže Milivojević i dodaje da veruje da su SAD i Evropa spremne i na viši nivo pritisaka na Srbiju kako bi izgurale svoje.

Njihovo čedo

S druge strane, Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM, ukazuje da bi poruke Eskobara i Lajčaka mogle da budu neki vid pritiska na kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “DA LI EVROPA I AMERIKA VRŠE NOVI PRITISAK NA NAŠU ZEMLJU? Traže da se kosovsko pitanje reši do kraja leta”

  1. Ko vama sa zapada daje pravo da resavate pitanje Kosova? upali ste nam
    i zemlju, uništili i jos dajete ultimatume…? sramote jadne, bolje je da se svojom mukom pozabavite. Zelim vam samo ono sto ste vi nama unazad učinili, a to je svetsko, nevidjeno zlo i nepravdu!!!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter