Izvor: Tanjug.rs
11.05.2023 u 16:30
0

ŽIGMANOV PORUČIO: Srbija posvećena unapređenju ljudskih prava

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas da je načinom na koji se Srbija pripremala i učestvovala u 4. ciklusu Univerzalnog periodičnog pregleda, demonstrirala svoju posvećenost zaštiti i unapređenju ljudskih prava, što je ocenjeno i od strane većine država članica UN.

Kako je saopštilo to ministarstvo, Žigmanov, koji je bio šef srpske delegacije na 4. ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda, rekao je da je Srbija dobila 268 preporuka od 94 države članice Ujedinjenih nacija, u vezi sa kojima je državna delegacija danas dala izjašnjenje.

MINISTAR ŽIGMANOV PORUČIO: Hrvatska i srpska zajednica most koji spaja dve države

Navodi se da se najveći broj preporuka odnosi na oblast zaštite i unapređenja položaja i prava dece, zaštitu od nasilja, posebno porodičnog i rodno zasnovanog i trgovine ljudima, medijske slobode, pitanja iz oblasti reforme pravosuđa, procesuiranja ratnih zločina. Deo preporuka, čije je sprovođenje već započelo ili su procesi planirani Planom rada Vlade, prihvaćen je na licu mesta, a o delu preporuka izjasniće se Vlada Republike Srbije u skladu sa rokovima Saveta za ljudska prava UN.

Žigmanov je izjavio da su najbolji pokazatelj posvećenost zaštiti i unapređenju ljudskih prava jačanje institucionalnih kapaciteta u pripremi tog procesa, unapređenje samog postupka izveštavanja, uključenost svih domaćih relevantnih aktera u postupak pripreme 4. ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda, kao i visok stepen saradnje koji je postignut između različitih aktera – 15 ministarstava i specijalizovanih kancelarija. Ministar je podvukao da je posebno zadovoljan učešćem nevladinih organizacija i nezavisnih institucija za ljudska prava i njihovim doprinosom. Prema njegovim rečima, taj proces nastaviće da mobiliše sve vladine institucije u pogledu unapređenja stanja ljudskih prava na nacionalnom nivou, a predstavljaće i podsticaj za dalji dijalog i unapređenje saradnje sa organizacijama civilnog društva, nezavisnim institucijama za ljudska prava, i svim drugim subjektima u Srbiji, na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, uključujući i međunarodne organizacije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter