Izvor: Happy BSC
22.02.2024 u 17:28
0

POSETIOCI NA SAJMU TURIZMA ODUŠEVLJENI: Hteli bismo da vidimo srpske svetinje i LEPOTE Šar planine

Na štandu gde svoju turističku ponudu predstavljaju izlagači sa Kosova, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa znamenitostima

Svetinje poput Pećke patrijaršije i Visokih Dečana, kao i prirodne lepote Šar planine i jezera Gazivode destinacije su koje bi svi ljubitelji putovanja i verskog turizma trebalo da posete, poručuju za Kosovo onlajn posetioci 54. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu.
U anketi za Kosovo onlajn građani Srbije pokazali su veliko interesovanje za turističku ponudu Kosova predstavljenu u okviru štanda Kancelarije za KiM, koja na ovogodišnjem sajmu nastupa pod sloganom “Doživi Kosovo i Metohiju”.

Na štandu gde svoju turističku ponudu predstavljaju izlagači sa Kosova, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa znamenitostima Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Orahovca, Štrpca i Prištine, ali i da uživaju u dobrom vinu i probaju zimnicu vrednih kosovskih domaćica.

Turistički vodič iz Srbije Dušica Nenadović rekla je da je Kosovo posetila tri puta i to ne kao vodič, već u samostalnoj režiji. Kako kaže, odmah bi se ponovo zaputila na Kosovo.

“Bila sam tri puta i ja bih sutra išla na Kosovo ponovo i volela bih da posetim Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju. Razgledam ponudu ovde na štandu i razgledam flajere. Bila sam u Visokim Dečanima, Gračanici, manastiru Zočište, Pećkoj Patrijaršiji i Velikoj Hoči. Kada vidim ovo njihovo izloženo vino prisećam se svega“, rekla je Nenadović.

Istakla je da je obišla mnoge manastire kako u Srbiji tako i širom sveta, ali da su kosovske svetinje na nju ostavile najjači utisak.

„Visoki Dečani su manastir koji je poseban, obišla sam puno manastira kao turistički vodič. Na Kosovo sam išla samostalno, Studenica jeste broj jedan, ali Visoki Dečani pružaju poseban doživljaj, ja sam bila kada je bila slava manastiru. Do Urala sam bila, obišla Rusiju i Grčku, ali taj osećaj i lepota na Kosovu i Metohiji ne može da se opiše“, zaključila je Nenadović.

Zoran Milosavljević navodi da je jednom posetio Kosovo, ali je ipak primetio prirodne lepote.

„Bio sam jednom na Kosovu, bio je loš povod, bio sam na shrani. Kada sam otišao oduševio sam se jezerom Gazivode. Voleo bih da dođem do Pećke patrijaršije“, kazao je on.

Vlasnik turističke agencije Miljan Miljanić ističe da je više puta posetio Kosovo kako privatno, tako i poslovno.

„Zanima me ponuda Kosova, bio sam više puta i na severnom i na južnom delu. Išao sam i turistički i profesionalno, a posebno bih izdvojio Šar Palninu i naravno Dečane. Radim privatne ture za strane turiste na KiM i oni su najviše zainteresovani za konflikt Srba i Albanaca. Zanima ih i zbog čega Srbi smatraju da je Kosovo srce Srbije i zašto smo vezani za njega“, naveo je Miljanić.

Kako zapaža, oni koji žele da posete Kosovo posetiće ga bez obzira na političku situaciju.

Gospođa Dobrila Jovičić kaže da bi jako volela da ode na Kosovo i da žali što do sada to nije učinila.

„Veoma me zanima turistička ponuda Kosova, nikada nisam bila i žao mi je, a imam toliko godina. Najviše bih volela da vidim Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu i Prizren, tamo mi je sestra išla dve godine u školu“, naglasila je Jovičić.

Štand Kancelarije za KiM nameravaju da posete i dve srednjoškolke Mira Tadić i Nikolina Šljukić kako bi se informisale o srpskim svetinjama.

„Nisam nikada bila i volela bih da odem, jer je Kosovo srce Srbije. Volela bih da vidim Peć i Dečane. Otićićemo na štand da vidimo ponudu“, poručila je Mira Tadić.

Njena prijateljica kaže da bi mladi trebalo više da se informišu o istoriji i tradiciji.

„Volela vih da vidim naše manastire i mesta gde smo se mi gradili vekovima. Pozvala bih sve prijatelje da idu sa nama. Mladi danas nisu dovoljno informisani o značaju naših svetinja na Kosovu, ali bi trebalo da imaju želju“, kaže Nikolina Šljukić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter