5°C

Beograd

Photo: grad banjaluka

Izvor: Tanjug

KAO DA VAM JE IŠČUPAN DEO TELA Na današnji dan preminulo 12 banjalučkih beba

Polaganjem 12 ruža ispred spomenika 12 beba na banjalučkom Novom groblju i parastosom, danas je obeležea 28. godišnjica od smrti beba u Kliničkom centru u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika.

Ruže su položile majke umrlih beba i predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, koja je organizator ovog obeležavanja. Željka Tubić, sekretar Udruženja "12 beba" i majka čiji je sin rođen 19. maja 1992. godine zbog nedostatka kiseonika umro nekoliko dana kasnije, rekla je da je prošlo mnogo godina zbog čega sumnja da će ovaj zločin ikada biti kažnjen.

- Šta pomisliti o svetskim moćnicima koji ne daju kiseonik za nedužno dete. Zamislite šta su onda ti neljudi u stanju da urade odraslim ljudima - rekla je Tubićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da majke 28 godina nemaju utehu, da je iza njih 28 godina nepravde svetskih moćnika i da je svaka godina sve teža, jer posmatraju generaciju svojih umrlih beba, a koji su sada odrasli ljudi, i pitaju se kakvo bi njihovo dete danas bilo.

Položeno je i cveće na Spomen-obeležje "Život" u Banjaluci.

Odlukom Saveta bezbednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni s bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je umrlo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima. Vojska Republike Srpske je nakon ovog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage. Današnji datum uzet je za obeležavanje ovog događaja, kada je, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su umrle do 19. juna te godine.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar