6°C

Beograd

Photo: Printscreen/Youtube/DW News

Izvor: Tanjug

POGREŠNO I DESTIMULATIVNO Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović o nedodeljivanju BIH statusa kandidata za EU!

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je nedodeljivanje BiH statusa kandidata za EU pogrešno i destimulativno, pa i neozbiljno imajući u vidu da je status dobila Ukrajina bez ispunjavanja bilo kakvih uslova, te naglasila da takav pristup više govori o tome kakva je EU.

"Ne možete BiH postaviti 14 super teških uslova, očekivati da se zabilježi napredak, a onda nekome drugom samo dodelite status kandidata bez bilo kakvih ispunjavanja uslova, očekujući da će taj neko u godinama koje dolaze nakon toga to ispunjavati", rekla je predsednica Cvijanović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ona je naglasila da se daje nada Ukrajini, a trenutno niko ne može predvideti kako će u budućnosti situacija u toj zemlji izgledati, a ne daje se zemljama zapadnog Balkana koje godinama ispunjavaju uslove iz raznih dokumenata.

Predsednica Srpske je naglasila da takav pristup više govori o tome kakva je EU, a ne zemlje zapadnog Balkana.

"Dodeljivati status, a da rušite sav koncept prethodnih uslova koji su godinama bili na snazi, nepravedno je i neodgovarajuće i šalje negativnu sliku zemljama zapadnog Balkana. Smatram da EU ima pogrešan pristup, misle da će ovakve stvari delovati stimulativno na nekoga ovde, a u suštini deluje destimulativno. Mislim da će to pobuditi razmišljanja da li je to nešto pravedno u šta treba da uđemo", konstatovala je ona, prenela je Srna.

ZAVRŠEN DVODNEVNI JUNSKI SAMIT Evo kakve zaključke su usvojili lideri Evropske unije!

Ona je poručila da uvek zagovara proces evropskih integracija, jer je to dobro za građane BiH i za Evropu, ali da je očigledno da EU u ovoj situaciji ne želi da vidi ili spozna šta su realnosti.

"Zaputili su se nekim svojim putem i mislim da je to sve kontraproduktivno. Velika je nepravda da imate Severnu Makedoniju koja nekih 16-17 godina ima status kandidata, a nije dobila datum da počne pregovore koji će opet trajati godinama i EU bi mogla da upravlja svakim delom tog procesa", rekla je Cvijanović.

Prema njenim rečima, nepravda je i za Srbiju koja je najozbiljnija zemlja ovog prostora, od koje mnogo toga zavisi u okruženju, ali bi mogla i da znači ogroman doprinos evropskoj zajednici.

"BiH je stalno negde u zapećku, ali ne samo krivicom nekoga ko je trebalo da ispunjava uslove, nego i krivicom onih koji su zadali takve uslove da nas onemoguće da se krećemo u ovoj fazi. Da su hteli, mogli su to da podele u set različitih uslova, mogli su nam pomoći da se krećemo. Očito nisu jer je njihov cilj da se izvrši reorganizacija Ustava, da postoji nekakvo drugačije uređenje, pa da nas tek onda tretiraju", istakla je Cvijanović.

Cvijanović je zahvalila državama koje su zagovarale dodeljivanje statusa kandidata zemljama zapadnog Balkana, te poručila da Republika Srpska treba da jača svoje institucije i da u svakom trenutku bude spremna da reaguje na potrebe svojih građana.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar