6°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: Sputnik Srbija

DODIK PROTIV NEMAČKIH VOJNIKA U BiH: Berlin ne može da ima poverenje Srba i Republike Srpske!

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas, povodom ponovnog raspoređivanja nemačkih trupa u okviru misije EUFOR u BiH, da Nemačka ne može u BiH da ima poverenje Srba i RS, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori da treba promeniti politički sistem i sve koncentrisati na nivou BiH, i ukinuti entitete.

Komentarišući dolazak nemačkih vojnika u BiH u sastavu operacije Altea, Dodik je rekao da Srbi ne odlučuju o tome ko čini taj sastav, ne mogu ništa da urade i mogu samo da imaju svoje mišljenje, prenela je RTRS.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

''Imajući u vidu, pogotovo u poslednje vreme, politiku Nemačke koja se odrazila kroz pitanja njihove rezolucije u Bundestagu koju su doneli, mi ne možemo da imamo poverenje u tu vojnu strukturu i da je ovo isključivo vezano za taj segment. Imajući u vidu da je tom rezolucijom Bundestaga rečeno da se zadire u ustavno-pravni poredak, to je tipično mešanje u stvari jedne zemlje'', rekao je Dodik.

Borelj i Lajčak u četvrtak u Briselu na sastanku sa Vučićem i Kurtijem

Dodik je ponovio da je protiv dolaska nemačkih vojnika u BiH.

''Ako to nešto i znači, ali očigledno ne može se zaustaviti. Ukazivaćemo na ove sve momente i elemente zašto sam protiv. Nemačka ovde, ne samo zbog istorijskih, nego i aktuelnih pristupa BiH, apsolutno ne može da ima poverenje nas Srba i Republike Srpske, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori o tome da treba promeniti politički sistem i treba sve koncentrisati na nivou BiH, ukinuti entitete i mi ne možemo da imamo poverenje i da damo podršku takvoj politici Nemačke i njenom prisustvu ovde'', obrazložio je Dodik.

Prvi vojnici nemačkog vojnog kontingenta u operaciji Altea stigli su u ponedeljak, dok je njihov mandat zvanično otpočeo danas ceremonijom u sarajevskom sedištu EUFOR-a.

Nemačka će do sredine septembra rasporediti oko 30 vojnika u Bosnu, pridružujući se snagama koje je napustila krajem 2012. godine.

Trenutni mandat EUFOR-a ističe u novembru, a na Savetu bezbednosti UN je da odluči o produženju za još godinu dana.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar