Izvor: Happy BSC Portal/Tanjug.rs
23.01.2024 u 17:32
1

PREDSEDNIK HRVATSKE U ŠOKU: „Neprijatno sam iznenađen američkom opstrukcijom Izbornog zakona u BiH“

Kako je saopšteno iz Kancelarije Milanovića, ta izjava se može tumačiti kao pokušaj opstrukcije rešenja koje bi hrvatskom narodu u BiH obezbedilo ravnopravnu i legitimnu zastupljenost u telima vlasti te države.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović saopštio je danas da je neugodno iznenađen izjavom Ambasade SAD u Sarajevu, koja izmene Izbornog zakona BiH nepotrebno vezuje za izmene Ustava te zemlje, što je, kako ističe, Hrvatskoj neprihvatljivo.

Kako je saopšteno iz Kancelarije Milanovića, ta izjava se može tumačiti kao pokušaj opstrukcije rešenja koje bi hrvatskom narodu u BiH obezbedilo ravnopravnu i legitimnu zastupljenost u telima vlasti te države.

– Zbog toga neugodno iznenađuje činjenica što i sada svedočimo pokušajima da se oteža ili čak spreči dogovor o izmeni Izbornog zakona koji je važan deo šireg rešenja za funkcionisanje BiH i napretka prema EU – naveo je Milanović.

Hrvatski predsednik naglašava da upravo legitimno izabrani predstavnici sva tri naroda u BiH treba da odlučuju o Izbornom zakonu BiH jer samo dogovor tri konstitutivna naroda može da obezbedi stabilnost i funkcionalnost te države, kao i njen ulazak u EU što Republika Hrvatska godinama zagovara i podržava.

Milanović je izabrane predstavnike državne vlasti u BiH poziva da samostalno nastave razgovore i dogovore se o izmenama Izbornog zakona BiH.

Osvrnuvši se na najavljene izmene Izbornog zakona u BiH, Milanović je pozdravio napore koje preduzimaju demokratski izabrani predstavnici vlasti u cilju izmena izbornog zakona.

DIPLOMATSKI SKANDAL PRED FON DER LAJEN: Plenković odbio da se pojavi u Predsedništvu BiH zbog Komšića

– Dogovor o izmeni Izbornog zakona BiH – koji je na dobrom putu da bude postignut nakon nedavnog sastanka čelnika HDZ-a BiH, SNSD-a i Trojke (SDP-a, NiP-a i NS-a) – jedini je ispravan put i jedini način da se stabilizuje politička situacija u BiH. Predlog izmena Izbornog zakona BiH, o kojima razgovaraju demokratski izabrani predstavnici vlasti BiH, jamčio bi hrvatskom narodu u BiH pravo biranja svog predstavnika u Predsedništvo BiH, odnosno da hrvatski narod bude legitimno predstavljen u najvišem državnom telu BiH – navodi hrvatski predsednik.

Budući da danas, kao ni nakon nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, kaže Milanović, hrvatski narod u BiH nema svog legitimnog predstavnika u Predsedništvu BiH, izmena Izbornog zakona je prioritet koji smatra važnim korakom kako prema obezbeđenju prava hrvatskog naroda u BiH, tako i prema postizanju stabilne i funkcionalne BiH, buduće članice EU.

– Sve dosadašnje intervencije u izborno zakonodavstvo BiH koje su dolazile sa strane ili su bile nametane BiH mimo volje izabranih predstavnika tri konstitutivna naroda, na žalost, nisu doprinele stabilizaciji i boljem funkcioniranju BiH. Štaviše, dodatno su pretvarale BiH u protektorat i kočile su demokratski napredak BiH stvarajući nezadovoljstvo i otpor – poručio je Milanović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PREDSEDNIK HRVATSKE U ŠOKU: „Neprijatno sam iznenađen američkom opstrukcijom Izbornog zakona u BiH“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter