Izvor: RT
15.08.2023 u 08:10
0

NA VREME PAMET U GLAVI INAČE ĆE NAS PROGUTATI VELIKA ALBANIJA: KURTI u TETOVU zapalio BURE BARUTA – BALKAN

Kurti je "ozbiljan piroman" čija bi politika mogla da zapali ceo region, a velikoalbanske ambicije sada su potpuno ogoljene i više niko ne može da se pretvara da one ne postoje, smatra predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković

Kurtijeva poseta Severnoj Makedoniji je u tamošnjoj javnosti i političkoj klasi izazvala osećaj izneverenosti, pošto je on u toj zemlji uglavnom nailazio na pohvale, kaže za RT Balkan predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković. On je Kurtija nazvao „ozbiljnim piromanom„, odnosno „palikućom“, čija je politika usmerena ka destabilizaciji regiona.

 – Makedonija se oseća izneverenom, s obzirom da su makedonske vlasti pre nekoliko nedelja Kurtija dočekali srdačno, kao ‘demokratsku nadu’, ignorišući sve ostale događaje koji su ga pratili, uključujući i najavljene sankcije protiv njega i njegove vlade – objašnjava naš sagovornik, podsećajući da aktuelna vlada u Skoplju zavisi od podrške albanskih partija, Demokratske unije za integraciju i Alijanse za Albance.

HAVAJI GORE A BAJDEN SE ČEŠLJA: GNEVNI AMERIKANCI u VAPAJU pitaju PREDSEDNIKA gde je POMOĆ dok se UKRAJINI ŠALJE NOVIH 200 MILIJARDI (VIDEO)

Predsednik vlade u Prištini Aljbin Kurti ponovo je zapalio region kada je pre nekoliko dana otišao u „nezvaničnu“ posetu Severnoj Makedoniji gde je, između ostalog, prisustvovao ceremoniji promena imena ulice Druga makedonska brigada u Ulicu Adem Demaći, u skopskoj opštini Čair.

Kurti je posetio i Tetovo, gde se sastao gradonačelnikom tog grada i liderom opozicione albanske partije Besa Bilalom Kasamijem, koji je prištinskog premijera u jednom trenutku nazvao i „specijalnim premijerom Tetova“ i „premijerom svih Albanaca„, dok je gosta na gradskom trgu dočekalo više hiljada oduševljenih građana. Grad je bio okićen albanskim i zastavama „Kosova“, u jednom trenutku se iznad okupljenih građana zavijorila i zastava „velike Albanije“. Zvanične zastave Republike Severne Makedonije, ali i zvaničnika zemlje u kojoj se ova „manifestacija“ održavala – nije bilo nigde.

Kurtijeva poseta je naišla na burne i, na trenutke, iznenađujuće oštre reakcije u Makedoniji. Stevo Pendarovski, obično uzdržani predsednik te zemlje blizak vladajućem Socijaldemokratskom savezu Makedonije (SDSM), osudio je Kurtijevu posetu i zatražio je da organizatori javnih skupova u Tetovu i Čairu budu sankcionisani zbog kršenja zakonskih odredbi u vezi sa upotrebom državne zastave, himne i zastava i simbola zajednica, kao i potpunim ignorisanjem simbola države.

SEČA KOMANDANATA: RUSI UNIŠTILI 20 KOMANDI UKRAJINACA – Od DRONA možeš da bežiš ali ne i sakriješ, nađe te i u GARAŽI (VIDEO)

– Isticanje provokativne nacionalističke ikonografije, koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje, predstavlja rasplamsavanje etničke mržnje i netrpeljivosti, čime se nedvosmisleno napadaju osnovni principi i vrednosti Okvirnog sporazuma, kao i koncept Makedonije kao multietničke države – naveo je Pendarovski u saopštenju.

Stoilković kaže da je mnoge iznenadila oštra reakcija predsednika Pendarovskog.

 – Kada sam pitao predstavnike vlasti da li politika Kurtija ugrožava regionalnu bezbednost, oni su takve navode odbacili, tvrdeći da je on demokrata, a neki su čak i optužili Vučića i Beograd. Oni čak tvrde i da Kurti ubija tzv. velikosrpski nacionalizam – objašnjava Stoilković.

STRAVIČNA EKSPLOZIJA U RUSIJI: Poginulo najmanje 27 osoba, među njima i troje dece! (VIDEO)

Kabinet severnomakedonskog premijera Dimitra Kovačevskog je objavio da je poseta Aljbina Kurtija „privatna„, i da bi se za detalje o protokolu „trebalo obratiti organizatoru“. Ipak, u saopštenju je naglašeno da je isticanje nedržavnih zastava u Tetovu bilo „protiv protokola i zakona“, kao i da policijska stanica u tom gradu „preduzima mere za identifikaciju počinilaca i potpunom rasvetljenju slučaja„. „Kabinet premijera je tokom dana kontaktirao ambasadora Kosova u Severnoj Makedoniji u vezi sa pomenutom ikonografijom koja je korištena tokom privatne posete premijera Kosova toj zemlji“, navodi se u saopštenju.

Kurtijev skup ne predstavlja iznenađenje, pošto se svakom novom etapom prevazilaze očekivane norme albanskog političkog delovanja, kaže Milutin Stančić iz Srpskog kulturno informativnog centra SPONA iz Skoplja.

– U oči ne upada samo hegemonizam i dominacija u političkom korpusu Makedonije, već jedno brisanje antifašističke borbe i narativa na kojima je Makedonija nastala. To je rađeno veoma suptilno, a to je poruka koju Kurti šalje, a to je da se ona distancira od Srbije i okrene Albaniji, Bugarskoj i tzv. Kosovu“, naglašava on, dodajući da bi u tom kontekstu trebalo gledati na promenu imena ulice Druge makedonske brigade u opštini Čair.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter