2°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen Televizija srpske dijaspore +

Izvor: Telegraf

NOVI AUSTRIJSKI KANCELAR O REGIONU: Zapadni Balkan ostaje za nas važna tema

Golden Rose ad

Zvaničan Beč ostaje blizak i pouzdan partner EU, Zapadni Balkan ostaje prioritet austrijske spoljne politike - izjavio je novi austrijski kancelar.

Novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg istakao je danas u Briselu, u svojoj prvoj poseti EU od polaganja zakletve, da zvaničan Beč ostaje blizak i pouzdan partner EU i podvukao da Zapadni Balkan ostaje prioritet austrijske spoljne politike.

- Zapadni Balkan ostaje za Austriju važno pitanje, blisko srcu - naglasio je on i dodao da EU može računati na Beč.

PROČITAJTE JOŠ: ORBAN:Saradnja Mađarske i Kine dobija sve veći značaj!

Preneo je da je sagovornike - predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i predsednika Saveta EU Šarla Mišela - informisao o aktuelnoj situaciji u Austriji, posle krize u vladi. Ukazao je da u Uniji sa 27 članica uvek postoje promene na vrhu vlade i u vladama.

Ukazao je da su razgovarali o temama kao što su pandemija, rastući cene energenata i migracija.

Osnovna prava, vladavina prava su, podvlači, stvari o kojima nema pregovora. Na pitanje o partnerstvu sa Višegradskom grupom, naglasio je da se u javnosti Austrije vodi veštačka debata.

PROČITAJTE JOŠ:  POPLAVE U ATINI I SOLUNU: Đaci napustili školu tako što su pravili "most" od klupa da bi izašli napolje

- To bih shvatio kao politiku susedstva. Austrija nije imala nikada nameru da pristupi, niti je Višegrad grupa htela da je primi - podvukao je on.

Ukazao je da je on, kao šef diplomatije, osnovao format "Centralnih pet", u koji su uključeni Prag, Bratislava, Budimpešta i Ljubljana, te najavio da će kao kancelar nastaviti saradnju u tom okviru.

Austrija, prema njegovim rečima ima poseban zadatak i istorijsko razumevanje za zemlje istoka, i time je most između istoka i zapada.

Takođe je podsetio da je Austrija, pored Nemačke, zemlja EU koja ima najviše suseda - Nemačka devet, Austrija osam.

Po pitanju migracije, naglasio je, da se je stav Austrije jasan i da ostaje nepromenjen.

Istovremeno je Šalenberg i u Briselu nastavio da brani svog prethodnika Sebastijana Kurca, rekavši da veruje da od optužbi vezanih za krivična dela, neće ništa biti potvrđeno.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad