25°C

Beograd

Photo: Shutterstock

Izvor: Objektiv

OSETI SVE: Kako se razvijaju BEBINA ČULA dok je u stomaku?

Beba može da oseti i određene mirise 

PROČITAJTE JOŠ"PREVENCIJA JE KLJUČ SVEGA": Ginekolog Stefan Dugalić ekskluzivno za HAPPY BSC otkriva da li je strah od pandemije prisutan među trudnicama? (INTERVJU/FOTO)

Mame imaju tendenciju da pričaju i pevaju pesmice svojim bebama dok su još u stomaku.

Mnoge roditelje zanima da li beba može da čuje glasove, kao i da oseti šta se dešava u spoljašnjem svetu.

Bebina čula se sve vreme razvijaju, pa beba može da oseti određene mirise, kao i da prepozna određene ukuse. 

Kako se razvija čulo dodira kod bebe dok je u stomaku?

Čulo dodira razvija se u osmoj nedelji prvog trimestra. Osetljivost na dodir prvo se javlja na obrazima, potom se vrlo brzo osetljivost kože proširuje na područje oko genitalija (10. nedelja), dlanova (11. nedelja) i tabana (12. nedelja). U tom periodu trudnoće tokom ultrazvučnog pregleda možete primetiti kako beba sisa palac ili dodiruje druge delove tela.Tokom 17. nedelje razvija se osetljivost na dodir abdomena, a do 32. nedelje svi delovi tela bebe u stomaku osetljivi su na vruće, hladno, pritisak i bol.

PROČITAJTE JOŠ: Preminuo glumac Nenad Nenadović!

Koje ukuse beba prepoznaje dok je u stomaku?

Čulo ukusa kod bebe u stomaku delom je razvijeno već u 15. nedelji trudnoće. Istraživanja potvrđuju da u tom periodu beba u stomaku razlikuje ukus plodove vode, u zavisnosti od majčine ishrane (na primer, ukus crnog ili belog luka).

Da li beba oseti mirise doj je u stomaku?

Nos se razvija između 11. i 15. nedelje. Dok je u stomaku, beba oseti miris plodove vode, koja zavisi od majčine ishrane. U plodovoj vodi otkriveno je više od 120 različitih mirisa koje beba udiše.

Da li beba čuje dok je u stomaku?

Sluh počinje da se razvija u osmoj nedelji trudnoće. Već u 18. nedelji formira se unutrašnje uho i nervni završeci mozga su dovoljno razvijeni tako da vaša beba čuje otkucaje vašeg srca. Oko 25. nedelje beba može da čuje spoljašnje glasove koji su malo prigušeni, a do 27. nedelje razaznaje glasove.

Da li beba vidi dok je u stomaku?

Čulo vida se poslednje razvija i očni kapci su zatvoreni do 26. nedelje. U tom periodu mrežnjača se u potpunosti razvije i tokom 26. nedelje beba otvara oči i trepće. Međutim. čak i dok su kapci zatvoreni, do mrežnjače bebinog oka može doći neškodljiva, mala količina svetlosti kroz majčinu kožu, ukoliko se ona nalazi na suncu ili jakom osvetljenju.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar