9°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Kurir.rs

DR JOVANOVIĆ: VAKCINE PROTIV KORONE NE OMETAJU ZAČEĆE

- Imam na desetine pacijentkinja koje su vakcinisane protiv korone, a potom ostale u drugom stanju i trudnoće im se razvijaju najnormalnije.

VAŽNO:

DARKO MLADIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Inckov zakon je POLITIČKA PSIHOLOŠKA OPERACIJA - istinu moramo da branimo najoštrijim sredstvima!

HAOS NA PRIŠTINSKOM AERODROMU: Kvar na avionu izazvao opštu paniku među putnicima

VREMENSKA PROGNOZA ZA SREDU: Veoma toplo - OPREZ!

Pa čak imam i one koje su zatrudnele između primanja dve doze vakcine, kao i one koje su išle na veštačku oplodnju i sve je u redu i sa ženom i sa plodom. Nema dokazane štete od vakcine, ali ima od kovida 19, od koga su neke trudnice i preminule, ističe ginekologinja prof. dr Ana Jovanović, načelnica Dnevne bolnice GAK "Narodni front". Imam nekoliko žena kojima se neplanirano desilo začeće neposredno pre nego što su dobile drugu dozu vakcine. Vakcinisane su, a da nisu ni znale da su zatrudnele. I nisu imale nikakvih neželjenih efekata, niti problema. Plod se razvija normalno, trudnoća teče normalno. Ne postoji ni medicinsko, ni teorijsko objašnjenje zašto ne bi bilo trudnoće nakon vakcinacije - navodi prof. Jovanović.

Ona ističe da "apsolutno nema ograničenja" za vakcinaciju pre trudnoće, ali da su određena strukovna udruženja uglavnom usaglašena da se u začeće kreće mesec dana posle druge doze.- Međutim, ponavljam, imam pacijentkinje koje su i u kraćem periodu ostale trudne i nije bilo rizika i problema. A preporučeno je da, ako je žena već trudna, a nije vakcinisana, to učini pošto prođe prvi trimestar. Ne zato što bi nešto moglo da joj bude od vakcine, nego zato što se uginuće ploda uglavnom dešava u prva tri meseca trudnoće, pa da to ne bi neko dovodio u vezu s vakcinom. U opštoj populaciji određeni broj trudnoća imaće uginuće u prva tri meseca, a ne zna se konkretno od čega, i to je između pet i deset odsto. Procenat je različit u zavisnosti od grupa koju pratimo, da li su trudnice do 30 godina starosti, do 40 ili preko 40. Što je žena starija, češći je gubitak trudnoće u prvom trimestru zbog nekvaliteta, odnosno starosti jajne ćelije, to je tzv. prirodna selekcija - objašnjava doktorka.Ona kaže da ima pacijentkinje koje se leče od neplodnosti i da su napravile prekid da bi se vakcinisale.

- Imam i pacijentkinja koje se leče od neplodnosti i napravile su prekid na mesec, mesec i po dana da bi se vakcinisale, posle čega su zatrudnele vantelesnom oplodnjom. Dakle, to su žene, a s njima i muškarci, odnosno porodice koje se često dugotrajno i teško bore za potomstvo i nije ih bilo strah da prime vakcine i onda nastave proces veštačke oplodnje, jer shvataju da je cepivo civilizacijsko dostignuće. Nijh dve od 37-38 godina vakcinisane su u martu i aprilu, a potom su veštačkom oplodnjom ostale trudne i obe su dobro. Pacijentkinje me pozovu, pitaju za mišljenje i stave tačku na sve spekulacije o navodnom štetnom dejstvu vakcine.

.Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar