23°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustracija

Izvor: zenskimagazin.rs

Saveti šta da uradite kada mačka počne da odbija svoju kutiju sa posipom

Ako u svom domu imate jednu slatku krznenu lopticu, sigurno ste već otkrili koliko može da bude nepredvidljiva.

Mačke su sklone ka tome da igraju u ritmu muzike koju samo one čuju. To bi najjednostavnije rečeno značilo, da sasvim iznenada mogu da promene način svog ponašanja i da vlasnika ostave u čudu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Moglo bi se dogoditi da vaša mačka bez prethodne najave jednostavno počne da odbija da koristi svoju kutiju sa posipom. Budući da ste se namučili da je naučite gde bi trebalo da obavlja svoju nužnu, razumljivo je da je ovo vrlo frustrirajuće za vas. Postavlja se pitanje: šta možete da uradite u ovakvoj situaciji?

U redovima koji slede donosimo vam savete koji bi mogli da vam pomognu da shvatite šta se dešava i da na osnovu toga reagujete.

Kutija s posipom nije dovoljno čista – Mačke su vrlo pedantna i izbirljiva stvorenja. S tim na umu trebalo bi da znate da neće želeti da koriste svoju kutiju s posipom ako je prljava. Možda se dogodilo da ste preskočili redovno čišćenje, a da toga niste ni svesni, međutim neko je to itekako primetio. Važno je da kutiju s posipom čistite svakodnevno i da menjate njen sadržaj jednom nedeljno.

Jednostavni saveti kako da smanjite anksioznost

Promenili ste vrstu posipa ili kutiju – Vrlo lako bi se moglo dogoditi da se mački ne sviđa nova kutija sa posipom koju ste joj namenili. Ako je ranije imala otvorenu varijantu a vi ste joj kupili sada zatvorenu, to bi mogao da bude problem. Starije mačke takođe mogu da vam zamere jer su stranice za ulaz u kutiju previsoke. Osim toga ako ste promenili vrstu posipa, smatrajte da bi to moglo da joj smeta. Pokušajte sa vraćanjem stare kutije i posipa koji ste ranije koristili.

Promenili ste lokaciju kutije – Možda ste pravili razmeštaj stvari u kući i pomerili kutiju sa mačijim posipom na drugu lokaciju. Budući da su mačke stvorenja od navika, lako bi se moglo dogoditi da im to ne odgovara. Možda je mesto na kom je sada kutija previše prometno ili je mački teško da u nju uđe pored stvari koje stoje u okolini. Pokušajte koliko je moguće da nađete mirniju lokaciju

Stres i promene su okidači – Ukoliko se nešto menjalo u vašem domaćinstvu, bilo da ste u njega doneli još jednu mačku, psa ili neku drugu životinju, vrlo je verovatno da je vaša mačka pod stresom. Mačke ne vole promene bilo koje vrste, naročito ne one koje im oduzimaju vašu pažnju. Ako mislite da bi ovo mogao da bude slučaj, možete pitati veterinara da vam preporuči prirodne lekove za smirenje mačaka ili joj jednostavno posvetite više pažnje.

Posuda sa hranom je blizu kutije sa posipom – Morate biti obazrivi u pogledu toga gde stavljate posudu sa hranom i vodom za mačku. Ona ne bi smela da je suviše blizu kutije sa posipom jer će u tom slučaju mačka odbiti da je koristi. Preporuka je da posudu sa hranom držite u odvojenoj prostoriju od kutije sa posipom.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar