27°C

Beograd

Photo: Facebook

Izvor: HappyBSC

POMAMA U VREME KORONE Svi hoće u slovenačke zidanice (FOTO)

Skromne poljske kućice u kojima su slovenački vinogradari presovali grožđe i ponekad prespavali, postale su pravi turistički hit u vreme koronakrize.

Takozvane "zidanice" ili "hramovi" (kako ih nazivaju u štajerskom vinogorju oko Maribora) mogle bi da se opisšu kao kombinacija dalmatinske konobe i zagorske "kleti", u 70-im godinama masovno su pretvorene u vikendice za srednju klasu, dok sada postaju deo ekskluzivne turističke ponude i intenzivno promovišu turistički brend u koji ulaže i turistička zajednica.

- Prošle godine smo imali 5.475 noćenja, a tri četvrtine gostiju bili su iz Nemačke, Holandija, Belgije, Italije i Francuske - rekao je za lokalni "Dolenjski list" Matjaž Pavlin, predstavnik turističkog konzorcijuma slovenačkih "zidanica", dodajući kako su najčešći strani gosti stariji parovi.

Nekada skromne kućice iznad vinskog podruma sada su preuređene za međunarodnu klijentelu koja želi da se relaksira i opusti, neke imaju masažni bazen ili finsku saunu, a za vinoteku u donjim prostorijama može se dobiti dobiti ključ, ali u dogovoru s vlasnikom.

Preko turističkih agencija, zidanice se predstavljaju kao "vinogradarske kleti" na bregu s odličnim pogledom na prirodu, i kao prilika za odmor od stresa u gradovima. Stranim gostima ističe se brza dostupnost preko aerodroma u Ljubljani i Zagrebu.

U prva dva meseca zidanice su imale trostruki broj rezervacija i poseta u odnosu na 2019, kažu slovenački turistički radnici koji promovišu ovakvu vrstu odmora. Doduše, mnoge rezervacije su bile otkazane nakon proglašene epidemije covida-19, ali se sada gosti vraćaju i deo je "vinogradarskih" turističkih kapaciteta popunjen sve do septembra.

Jačanje turizma u vinogradarskim krajevima može da pomogne i u očuvanju vinogradarstva i vinarstva kao tradicionalnih delatnosti koje su sve ugroženije, kažu u konzorciju slovenskih "zidanica".

- Mnogi danas zbog neisplativosti seku vinograde, što je velika ekonomska i nacionalna šteta. Ovo je prilika da se taj trend zaustavi i da se vlasnici zidanica reše viškova vina - kaže Pavlin.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti