Izvor: bsc happy portal
19.01.2023 u 16:24
0

Da li ste znali za šta je sve med dobar?

Med je jedan od najboljih prirodnih proizvoda jer poseduje brojna lekovita i nutritivna svojstva, koja ga čine nezaobilaznim delom zdrave ishrane.

Med je osnovni proizvod medonosnih pčela. Bitno je napomenuti da ga proizvode medonosne pčele, jer nije svaka pčela u pčelinjem društvu zadužena za proizvodnju meda. Dug je put od pčele do meda, zato su pčele bića koja zaslužuju naše poštovanje i brigu. Dužni smo da ih čuvamo od uginuća i da vodimo računa da svaka pčela može nesmetano da kupi nektar sa biljaka. To ćemo postići tako što nećemo zagađivati prirodu i tako što nećemo zaprašivati biljke i insekte opasnim otrovima.

Med i proizvodi od meda od davnina spadaju u najlekovitije proizvode koji se mogu naći u prirodi. Hiljadama se godina koriste u lečenju raznih bolesti, u kozmetici i prirodnoj medicini a prvi pisani tragovi o medu nalaze se još iz vremena egipatskih faraona. U grobovima egipatskih kraljeva nađeni su ćupovi sa medom, što govori o značaju ove čudesne namirnice. Med se pominje u drevnoj kineskoj medicini, a u ajurvedi “Knjizi života” med se smatra eliksirom mladosti, zdravlja i lepote.

Kako nastaje med?

http://Za 10 minuta spremite poslasticu koju mogu da jedu i dijabetičari

Vrlo je važno znati koliki trud stoji iza jednog kilograma meda. Pčela mora da napravi oko 150 hiljada letova i isto toliko puta da se vrati u košnicu, mora da obiđe 12 miliona cvetova bogatih polenom i nektarom i sličnim slatkim sokovima. Ukoliko su cvetovi siromašniji nektarom taj broj je često i veći. Zatim se taj nektar, koji medonosna pčela unese u košnicu, predaje drugim pčelama koje pomažu da se pčela sakupljačica oslobodi nektara i donešenog tereta. Pčela u svom želucu u kojem i počinje prerada meda dodaje nektaru različite enzime i obogaćuje ga, započinje hemijske procese u kojima se oslobađaju lekoviti sastojci i tako počinje da se stvara med. Tako izlučena masa iz pčelinjeg želuca ostavlja se u saće, poklapa i prepušta hemijskim reakcijama zahvaljujući čemu se dobija med.  Dakle, vidimo koliko je to u stvari jedan ozbiljan, kompleksan i vredan divljenja proces.

Pčele pri proizvodnji dodaju medu razna baktericidna svojstva, dodaju mu vitamine, minerale, kiseline, oligoelemente i stvaraju od njega najsavršeniju hranu za sebe i svoje mlade. Naravno na čoveku je da iskoristi sve blagodeti ovog vrlo dostupnog i značajnog proizvoda prirode.

Vrste meda i njegova svojstva

Med se sastoji od fruktoze, saharoze, glukoze, vode i vitamina, minerala i oligoelemenata. Taj odnos je različit u zavisnosti od vrste i kvaliteta meda, ali je uvek savršeno izbalansiran. Što znači da pčele od onoga što mogu da sakupe u prirodi i što im je dostupno, uspešno naprave savršenu hranu.

Boja meda zavisi od biljaka sa kojih je sakupljan nektar pa se kreće od svetlo žute do tamno braon. Najčešće prodavani med je livadski med, zatim bagremov med, lipov, ili šumski. Kupujemo ga u zavisnosti od ukusa i potreba, ali je važno znati da postoje kategorije meda i da u zavisnosti od toga kako je med kategorisan zavisi i njegova nutritivna vrednost. Med možemo svrstati u pet kategorija, a kategoriše se u odnosu na sadržinu i količinu kvalitetnih biljnih čestica.

U prvu kategoriju spada med koji je siromašan biljnim česticama. Često takav med srećemo u prodavnicama ili na pijacama i to je  možda i najčešće kupovani med. Lipov, livadski ili med od deteline lucerke spadaju u prvu kategoriju meda.

U drugu kategoriju spada med koji je srednje bogat biljnim česticama kao što je med od medljike. Medljika nije nektar već medna rosa koja ne nastaje kao nektar biljaka nego na listovima šumskog drveća. Medljika se može naći na hrastu, vrbi, breskvi, lipi, jeli, boru i drugom drveću. Pčele sakupljenu medljiku prerađuju u med koji se naziva medljikovac. Spada u manje kvalitetan med koji nije poreklom od cvetnog nektara.

U treću kategoriju spada med koji je ekstremno bogat biljnim česticama. Izuzetnog je kvaliteta.

U četvrtu kategoriju spada med koji ima i do million biljnih čestica na desetak grama meda. Ovakve vrste meda su ređe na komercijalnim tržištima, ali mogu se nabaviti kod ozbiljnih proizvođača meda. Kestenov med ili šumski med sakupljan u četinarskim i listopadnim šumama je prava riznica zdravlja.

peta kategorija meda koja se dobija posebnim postupcima presovanja i separacijom biljnih čestica. Ovaj med je ekstremno nutritivno bogat.

Jako je važno znati i kako konzumirati med. Med dakle nije hrana koju ćemo jesti na način na koji jedemo neku drugu hranu. Med ima prirodno svojstvo da se kristalizuje, neke vrste meda se lakše kristalizuju a neke teže, a to zavisi od količine glukoze koju sadrži. Ukoliko postoji više glukoze od fruktoze med će se brže i lakše kristalizovati. Kod recimo bagremovog meda ovaj proces je sporiji jer bagremov med sadrži više fruktoze.

U našem narodu postoji odbojnost prema kristalizovanom medu i retko ćete primetiti da neko, ukoliko ima izbor, kupuje kristalizovani med. Ili pak ako ga i kupi koristi prvu priliku da ga, izlagajući ga visokim temperaturama, otopi.

Poslednjih godina se pojavila posebna naučna disciplina koja se naziva apiterapija. Apiterapija predstavlja primenu meda i drugih pčelinjih proizvoda u terapijske i preventivne svrhe.

Suština apiterapije jeste svakodnevno konzumiranje meda i drugih pčelinjih proizvoda (polen, matični med i propolis) jer na taj način jačamo imunološku sposobnost organizma pa je borba sa bakterijama virusima, gljivicama i slobodnim radikalima mnogo lakša.

Upotrebom apiterapije sprečavamo pojavu mnogih bolesti, a već postojeće bolesti uspešno tretiramo i lečimo.

U čemu nam sve može pomoći med? Lekovita svojstva meda su višestruka zbog njegovog specifičnog sastava. Obilje vitamina, minerala, oligoelemenata i hranjivih sastojaka koji se nalaze u medu čine ga odličnim saveznikom u borbi protiv mnogih oboljenja. Med možemo koristiti na različite načine ali najdelotvornije ga je koristiti, kako smo ranije i naveli kada je kristalizovan, laganim topljenjem u ustima ili mešanjem u vodi, čaju ili mleku.

Preporuke apiterapeuta su da ga koristite prvenstveno kao preventivu. Svakako da pomaže i kad određena oboljenja već nastupe.

Poznato je da je med tradicionalan lek protiv kašlja i upale grla, za poboljšanje krvne slike, kod oboljenja organa za varenje, reguliše perlistatiku creva, pomaže koncentraciju i pamćenje i mnoštvo drugih poremećaja uspešno možete tretirati medom i drugim pčelinjim proizvodima.

Med sprečava infekcije, čuva zube i kosti, spušta holesterol, poboljšava varenje, stvara prekopotrebnu životnu energiju i poboljšava raspoloženje. Med blagotvorno deluje još na sledeće poremećaje:

  • Jača imunitet organizma
  • Poboljšava cirkulaciju
  • Jača snagu srca i poboljšava srčani ritam
  • Poboljšava probavu i revitalizuje organe za varenje
  • Poboljšava obnavljanje tkiva, kose i noktiju
  • Potpomaže obnavljanje krvnih elemenata
  • Ima antibakterijsko, antiseptično i antimikotično dejstvo
  • Poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma
  • Deluje protiv stresa i nesanice, lošeg raspoloženja i razdražljivosti
  • Koristi se za dijetu u kombinaciji sa limunom
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter