Izvor: ONA.RS
17.09.2023 u 13:55
0

NAUČNICI OTKRILI: Moderna keto dijeta bez ugljenih hidrata povećava šanse za začeće

Žene sa Sindromom policističnih jajnika (PCOS) koje su bile na keto dijeti najmanje 45 dana izgubile su u proseku 11 procenata svoje telesne težine i videle su poboljšanja u svojoj hormonskoj ravnoteži.

Keto dijeta – kojoj je prioritet jedenje zdravih masti i izbegavanje ugljenih hidrata – godinama je poznata kao vid režima za ishranu koji olakpava mršavljenje.

Sada su istraživači otkrili da može da snizi nivo testosterona kod žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), jednim od vodećih uzroka neplodnosti koji pogađa šest miliona žena u SAD i dva miliona u Velikoj Britaniji, prenosi „Dailymail.co.uk“.

Previše testosterona ometa rast i oslobađanje jajnih ćelija iz jajnika, što otežava ženama da zatrudne.

Autori su predložili da lekari razmotre keto dijetu kada se suoče sa pacijentima sa PCOS-om koji se bore da zatrudne.

Karniza Khalid, iz Ministarstva zdravlja Malezije, koja je izvršila pregled, rekla je:

Pronašli smo povezanost između ketogene dijete i poboljšanja nivoa reproduktivnih hormona, koji utiču na plodnost, kod žena sa PCOS-om. Ovi nalazi imaju važne kliničke implikacije, posebno za endokrinologe, ginekologe i dijetetičare koji, pored medicinskog tretmana, treba pažljivo da planiraju i prilagode individualne preporuke za ishranu za žene sa PCOS-om.

Istraživači su sproveli metaanalizu sedam studija kod žena sa PCOS-om na keto dijeti.

Ispitivali su efekte ishrane na njihovu težinu i tri reproduktivna hormona – testosteron, ženski polni hormon progesteron i folikulostimulirajući hormon, koji igra ulogu u reprodukciji i kod muškaraca i kod žena.

Žene sa PCOS-om koje su bile na keto dijeti najmanje 45 dana izgubile su u proseku 11 procenata svoje telesne težine i videle su poboljšanja u svojoj hormonskoj ravnoteži. Njihov odnos hormona koji stimuliše folikule bio je manji, što znači da mogu imati veće šanse za ovulaciju. Žene su takođe imale niži nivo testosterona.

REŠENA VEČNA DILEMA: Evo koje vrste šećera možete da konzumirate pre treninga

Manje ugljenih hidrata u nečijoj ishrani znači manje skokova šećera u krvi, koji utiču na regulaciju krvi i proizvodnju hormona. Kontroverzni ketogeni plan je dijeta sa malo ugljenih hidrata koja primorava telo da proizvodi ketone u jetri koji se koriste kao energija.

Meso, riba, živina i jaja su dozvoljeni, kao i povrće bez skroba i lisnato povrće. Mleko, organsko, punomasno mleko se preporučuje za keto dijetu.

Uključuje ograničavanje dodanih šećera i belih, rafinisanih ugljenih hidrata, a dozvoljena je samo mala količina voća.

Jedenje hrane sa visokim sadržajem ugljenih hidrata dovodi do toga da vaše telo proizvodi glukozu i insulin. Glukoza je najlakše za vaše telo da pretvori i iskoristi kao energiju, tako da se veruje da će biti izabrana u odnosu na bilo koji drugi izvor energije.

Smanjenjem unosa ugljenih hidrata, telo se dovodi u stanje poznato kao ketoza, prirodni proces koji nam pomaže da preživimo kada je unos hrane nizak. To nas tera da proizvodimo ketone, koji se proizvode razgradnjom masti u jetri.

Cilj keto dijete je da natera vaše telo u ovo metaboličko stanje – u suštini to je vrsta gladovanja, ali ne kalorija već ugljenih hidrata. Međutim, stručnjaci kažu da dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata dovodi do rizika od srca i raka zbog konzumiranja previše masti i proteina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter