Trudnoća vaše majke i bake može uticati na vašu; evo kako, piše Džejn Beri, babica i medicinska sestra za zdravlje dece za portal kidspot.com.au.

„Većina nas odrasta izložena priličnoj količini porodičnog folklora. I iako je lako odbaciti istoriju naših predaka, kada su u pitanju trudnoća i porođaj, žene su malo više zainteresovane.

Kao žene, iskustva naših baka i majki imaju tendenciju da budu intrigantnija, posebno ako je verovatno da ćemo biti pod uticajem. Iako smo svi pojedinci, genetika igra ulogu u predviđanju kako će se vaša trudnoća razvijati. Trudnoća i porođaj su često nepredvidivi i veoma individualni, ali postoje neke sličnosti koje su genetski povezane.

10 zajedničkih načina na koje bi trudnoća vaše majke mogla biti slična:

  • Problemi sa plodnošću – U nekim porodicama žene mogu pokazati sličnosti kada su u pitanju problemi sa začećem. Stanja kao što su endometrioza i sindrom policističnih jajnika (PCOS) mogu biti genetski nasleđena.
  • Starost menopauze – Starost u kojoj je majka prošla kroz menopauzu može da predvidi starost koju će i njena ćerka imati. Ovo je važno za žene koje planiraju da odlože začeće.
  • Veličina i težina bebe – Neke porodice samo imaju manje ili veće bebe od prosečnih.
  • Gestacijski dijabetes – veća je verovatnoća da ćete dobiti dijagnozu gestacionog dijabetesa (GD) ako je vaša majka imala ovo.
  • Jutarnja mučnina – mogu pratiti sličan obrazac kod žena iz iste porodice.
  • Strije – mogu imati tendenciju da budu porodična stvar. Ovo je povezano sa kvalitetom kolagena u koži, iako postoji mnogo drugih faktora, kao što je povećanje telesne težine, koji utiču na verovatnoću dobijanja strija.
  • Rano rađanje – U nekim porodicama nije neobično da žene rađaju bebu ranije, čak i prerano. Čak i u odsustvu faktora rizika, rani porođaj i rođenje prevremeno rođene bebe nije neobično u mnogim porodicama. Ovo može biti zbog gena koji je odgovoran za početak prevremenog porođaja.
  • Porođaj posle termina – nekim porodicama jednostavno je potrebno više vremena da „odgajaju“ svoje bebe do zrelosti. Ako ste zakasnili, onda bi šanse mogle biti veće da i vaša beba. Tačnost ultrazvuka za datiranje u poslednjih nekoliko godina pruža više sigurnosti oko termina.
  • Mentalno zdravlje nakon rođenja – izgleda da postnatalna depresija ima genetsku komponentu. Kada postoji porodična ili lična istorija anksioznosti ili depresije, to može povećati šanse za razvoj postnatalne anksioznosti ili depresije.
  • Dugi trudovi – ovo može imati isto toliko veze sa oblikom tela i karlice kao i bilo šta drugo. Način na koji se vodi vaš porođaj će se verovatno razlikovati od iskustva vaše majke kada je bila na porođaju sa vama.

U nekom trenutku, vreme je da napravimo sopstvenu istoriju i pustimo ono što nas može sputavati. Možda žene u vašoj porodici govore o svojim manje nego povoljnim trudnoćama i iskustvima porođaja. Možda će vam čak reći da vam je suđeno da doživite ista iskustva kao oni. Može pomoći da budete samo ljubazni i da negativna iskustva rođenja ne posmatrate kao zarazna. Vi i vaša beba ste jedinstveni.

 

DOK JE BIO NA RATIŠTU, ŽENA GA PREVARILA SA 60 KOLEGA: Njegova osveta je bila BRUTALNA, a posledice će biti doživotne

 

Šta će vam pomoći da saznate više
Ako je moguće, pitajte svoju baku i majku kako su bile njihove trudnoće i porođaji. Većina žena ima veoma dobro pamćenje kada je u pitanju pamćenje detalja o rođenju svoje bebe. Budite otvoreni u pogledu onoga što imaju da dele i poštujte njihovu privatnost.

Pogledajte oblik svoje majke i veličinu i oblik njenih kukova i uporedite sa svojim. Veličina karlice žene može uticati na vrstu porođaja. Pitajte svoju majku i baku da li su dojile svoje bebe. Neke žene pretpostavljaju da će imati problema sa dojenjem jer im je rečeno da „žene u našoj porodici“ ne mogu da doje. Razgovarajte sa svojim porodiljamao tome šta možete da uradite da biste se pripremili za dojenje i kako da se osećate samopouzdano u vezi sa dojenjem svoje bebe.

Zapamtite! Iskustva vaše majke i bake ne predskazuju kako ćete proći. Vaše godine, opšte zdravstveno stanje, uslovi života i porodiljska briga će uticati na vrstu trudnoće i iskustva porođaja koje imate.