Izvor: BSC Happy
07.04.2023 u 21:19
1

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: „Ukrajinska kontraofanziva je nemoguća, Rusi su spremni da zadaju odlučujući udarac!

U večerašnjoj emisiji "Aktuelnosti" na HAPPY TV, na 408. dan rata u Ukrajini, govorilo se o stanju na frontu, skorašnjem porazu Ukrajinaca, moralu vojnika i Kijevsko-pečerskoj lavri.

Gosti večerašnje emisije su: Nebojša Obrknežev, Centar za društvenu stabilnost, pukovnik Ljubinko Đurković, i prof. dr Branislav Ristivojević.

Pukovnik Ljubinko Đurković smatra da je NATO dobio kontraefekat.

– Ruska armija i komandanti privlače pažnju i nanose velike gubitke. Nekoliko diviziona artiljerije je izbačeno, više stotina vojnika. Ruska vojska ide na varijantu koju je NATO hteo da učini upravo sa njima. NATO oficiri govore da je pomoć sve manja i manja. Poljaci kupuju vreme da svoju armiju pripreme za naoružanje koje bi slali na ukrajinski front. Možemo dati pretpostavke da su Rusi spremni na konačni obračun – kaže Đurković.

On je rekao kako Rusi drže primat u vazduhu, te da kopnene snage ne koriste ni deo svojih kapaciteta u borbi.

– Rusi su započeli sa tenkovima t-55, oni drže primat u vazduhu, dole će se suprotstaviti lošijim naoružanjem, a deluje da će se sprovesti i drugi talas mobilizacije i zadaće se konačan udarac – smatra naš gost.

Đurković je stava da Zapad ima za cilj rat iscrpljivanjem, bez obzira na posledice.

– Zapad ima cllj da odbranom iscrpi rusku vojsku, a time uništava ukrajinsku, ne mogu se jedinice osposobiti malom vojnom pomoći. Samim takvim postupkom Zapada prema ukrajinskoj vojsci, svako vidi da su oni žrtvovani zarad nekih interesa. Ukrajinskom armijom upravljaju NATO oficiri, čak među nižim jedinicama, a najelitniji sastavi ukrajinske vojske su uništeni.

Pukovnik je dao mišljenje o mogućnosti kontraofanzive ukrajinske vojske.

Kontrafonaziva je nemoguća. NATO je nas iznenadio na Košarama, mi nismo predviđali da će glavni udarac biti na Košarama. Kako su planirali tako su i prošli, zato što visprenim komandovanjem, moralom vojnika se pobeđuje. Vasojević je sa 12 vojnika zaustavio 200… zaključio je Đurković.

Prof. dr Branislava Ristivojevića trenutno stanje oko Bahmuta podseća na Kursku bitku 1943. godine, u kojoj je Trećem Rajhu polomljena kičma.

–  Ovo podseća na Kursku bitku, znali su da nacističke oklopne snage dolaze, samo ne u kojoj meri. Međutim, Kurska bitka se nije desila tokom proleća, nego tokom leta kada je tlo trvdo. Budući da je ove godine zima potrajala, isto se desilo i Ukrajini, znači da je tlo i dalje raspršeno. Pokrenuti ofanzivu je besmisleno. Pokušaće da zbune ruske trupe gde će udar početi, ali neće uspeti da zbune rusku vojsku. Pokušavaće da prikriju realno stanje u svojoj vojsci – kaže on i dodaje:  „Ovaj način rata košta ukrajinsku mladost„.

Naš gost smatra da je ovim ratom izvršen viševekovni pokušaj da se Rusija konačno rasparča.

Probali bi da Rusiju raskomadaju, ovaj rat je izazvan da pokušaju svoje geopolitičke takmace da uvuku u jedan iscrpljujući rat, desilo se suprotno – Rusija iscrspljuje resurse Zapada, a o Ukrajini da ne govorimo. Sada se vodi rat zapadnim oružjem i ostacima sovjetskog oružja.

On dodaje i to da Rusi nisu neozbiljni po pitanju korišćenja starog naoružanja, te da ga koriste za razmenu sa Iranom na primer.

Ruska Federacija je zamenila t-55 iz starih stokova za iranske dronove. Sumnjam da bi Ruska Federacija korsitila t-55. On je zastareo i neupotrebljiv. Niko ne bi koristio stari t-55 ovde. Verovatnije je da su oni menjani sa Iranom za dronove – zaključuje Ristivojević.

Nebojša Obrknežev smatra da je moral ukrajinskih vojnika znatno opao, dok je sa ruske strane situacija obrnuta.

– Sama linija fronta i moral na frontu, na početku samog događaja… normalno je da imaju moral oni koji se brane, ali taj moral počinje da pada. Ali sa strane Ruske Federacije se vidi iz dana u dan sve veći i veći moral, idu zgradu po zgradu, metar po metar, ali uspešno osvajaju teritorije koje žele – kaže on i dodaje: „Nisu velika ta osvajanja, ali moraju korak po korak“.

Naš gost kaže kako je spremnost ukrajinske vojske na jako slabom nivou.

– Ali spremnost ukrajinske vojske… mislim da je na niskom nivou. Kako stigne oružje, tako se i uništi, a pomoć stiže parcijalno. Španija će isporučiti 8 tenkova Leoparda 2, ali nema veće isporuke da mogu da pokrenu ofanzivu. Kad imate toliko iscrpljujuće borbe, dok ruska vojska napreduje, neminovno je da ukrajinski vojnici gube moral – rekao je Obrknežev.

On kaže kako su mlade generacije u Rusiji zdušno uz svog predsednika za razliku od pre par godina.

U poslednje vreme generacije rođene devedesetih… Sama sitaucija kako je krenula, imamo prelazak da su u potpunosti za Vladimira Putina, a nisu bili, prosto jedva čekaju da odu na front. Ima tu i uticaj propagande. Imamo skok morala i kod mladeži, žele da idu na front  smatra naš gost.

On je prokomentarisao i dešavanja oko Kijevsko-pečerske lavre, uz mali osvrt na istorijat te svetinje.

– Ovo što se dešava u Kijevsko-pečerskoj lavri. Osnivanje 1013, ili 1050. godine. Najbitnija stvar je što se u njoj nalaze mošti kneza Vladimira, čoveka koji je pokrstio ruski narod. Pored njega se u njoj nalazi 150 moštiju, kivota i nesumnjivo je da je ona jedna od najvećih svetilišta pravoslavlja na svetu. Ona je pod moskovskim patrijarhatom, to je suština – smatra on i dodaje: „Proterivati monašto na ovakav način je izuzetno zastrašujuće. Imamo narod koji brani tu svetinju, narod koji živi u Kijevu brani svoju svetinju“ zaključio je Obrknez.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: „Ukrajinska kontraofanziva je nemoguća, Rusi su spremni da zadaju odlučujući udarac!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter