Izvor: BSC Happy
18.03.2023 u 21:44
0

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA HEPI TELEVIZIJI: „Hapšenje Putina je skretanje teme sa važnije stvari- propast svetskih banaka!“

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje za ruskog predsednika Vladimira Putina i ombudsmana za decu Marije Lvove-Belove.

Ruska Federacija ne priznaje ovu instituciju i za Kremlj je ova vest o hapšenju predsednika Putina najobičnija budalaština, kako je rekao Dmitrij Peskov.

O ovoj temi govorili su u večerašnjoj emisiji „Aktuelnosti“ profesor dr Bojan Dimitrijević- ekonomista, Siniša Ljepojević- novinar i dr Branimir Nestrotović.

– Ovde je došlo do novog uloga na sve ili ništa. Nalog za hapšenje Vladimira Putina predstavlja krajne grub potez. On je dobrim delom smišljen kako bi pojedine zemlje, koje bi htele da ugoste Putina, dobro razmislile. Ovaj potez najavljuje dodatnu eskalaciju sukoba-poručio je Dimitrijević.

Dimitrijević, baš kao i Ljepojević smatra da su odluka o hapšenju Putina i krah američkih banaka u svojevrsnoj vezi.

-Mislim da treba podsetiti na ono što se dešava u bankarskom sistemu, a to može biti opasnije nego ono što se svetu dogodilo 2008. godine. Suma novca u hartijama u vrednosti je nekoliko desetina puta veća od robnih fondova i neminovno je da dođe do krize.  Mnoge evropske banke, baš kao i američke, poseduju obveznice, odnosno hartije od vrednosti jer su one imale malu kamatnu stopu. Sada pokušavaju da se delom oslobode tog oblika imovine koji ne donosi velike prinose i onda im pada vrednost. Gubici su veliki unutar banaka. Mora da se naštampa 400. 000 milijardi dolara kako bi se spasile druge banke. To je krug u kome se štampa novac, povećava kamatna stopa i to dodatno urušava sistem. Svet ulazi u finansijsku recesionu krizu.  Zadat je veliki udarac dolaru-kaže Dimitrijević.

Dimitrijević napominje da se tektonske stvari trenutno dešavaju u geopolitici.

-Trenutno se dešavaju velike promene, značajnije od rata u Ukrajini. Saudijska Arabija kao centar sunita i Iran, centar šiita, su napravili istorijski dogovor o pomirenju. Kina je doprinela tome. Bliski istok je lakmus papir za drastičnu promenu sveta. U tom kontekstu, međunarodni sud je potpuno irelevantan-kazao je Dimitrijević.

-Pre svega međunaropdni kivični sud je osnovan po modelu Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Shvatilo se da to može biti jedan dobar instrument. Koliko je taj sud principijelan govori činjenica da je predsednik Ruande, inicijator genocida u toj zemlji, po treći put izabran za predsednika. Ujedno, on je i bliski prijatelj Tonija Blera. Takođe je važno da Velika Britanija ne priznaje taj sud. To je deo opšteg licemerja koje je u jednom periodu bilo napušteno, a sada se koristi kroz mehanizam korupcije. To je korupcionaška instutucija. Reč je o izrazu dubokog očaja kolektivnog Zapada. To je suočavanje sa porazom i nemoć da se išta uradi- rekao je Ljepojević.

Ljepojević smatra da na zapadu vlada tehnologija propagande „ubiti lošu vest“ pa je tako u prvi plan istureno hapšenje predsednika Putina umesto krah američkih banki.

– Zapad nema „plan B“, ne misle šta će biti sutra. Donose se odluke „ad hoc“. Sa ovim besmislenim potezom se ruši poslednji most zapada i istoka. Zapad optužuje Putina za besmisleno delo, a za dva dana u Rusiju stiže predsednik Kine. Biće važnih saopštenja iz Moskve, i ova poseta Si Đinpinga Moskvi predstavlja korak dalje u savezništvu Rusije i Kine. U tom svetlu zahtev za hapšenjem Putina izgleda groteskno-poručio je Ljepojević.

– U Americi postoji veliki sukob vojnog i civilnog sektora  i Bele kuće. Jedni tvrde da se SAD mora pomiriti sa porazom Ukrajine, drugi ipak to ne žele. Jedni smatraju da Amerika mora da uvuče Evropu u direktan fizički rat sa Rusijom. To je na stolu i uopšte nije naivno. To je potpuno moguće, ali da li će biti, to je već druga stvar-poručio je Ljepojević.

Dr Nestorović takođe smatra da je nalog za hapšenje ruskog predsednika samo način da se skrene pažnja sa propasti banaka.

-Meni je više interesantno krivično delo „genocida“ za koji se optužuje Vladimir Putin, gde se deca iz Ukrajine odvedena u Rusiju, upisana u škole i dato im je da jedu. Naravno, tužilac je Englez čiji brat je bio optužen za pedofiliju i pušten na pola izdržavanja zatvorske kazne. Kažu da je to neka vrsta kompenzacije.  To je sve jedna velika besmislica. Šta će se dogoditi? Uhapsiće Putina na samitu G20? To je manir koji imaju sa malim zemljama, sa velikim zemljama kao što je Rusija nema šale.  Smatram da je hapšenje više propaganda. To je sasvim sigurno skretanje pažnje sa teme o propasti banaka. Videćemo u ponedeljak kada se otvore berze kakvo je stanje. Biće veselo! Oni se ponašaju kao da im je najpreče da uhapse predsednika Rusije i koliko sam video najavili su i hapšenje Donalda Trampa-rekao je Nestorović.

-U Americi  pokušavaju da kriminalizuju republikansku stranku, pa su rešili da uhapse Trampa, a to je greška jer će on zbog toga dobiti izbore 2024. Gledamo pad ogromne velesile i samoubistvo Evrope- kazao je Nestorović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter