Izvor: BSC Happy
15.02.2023 u 21:20
0

„Po svemu sudeći, ovo će biti rat iscrpljivanja“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 357. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Rusi napadaju Kupjansk, Ukrajinci su prinuđeni da se povuku iz Časovog Jara i teško drže liniju odbrane. Teško je i Americi čija ekonimija je pred kolapsom, prema rečima predsednika SAD Džozefa Bajdena, i zato pritiskaju Ukrajince da naprave neku veliku promenu na liniji fronta.

Naši sagovornici na ove i ostale teme povezane sa sukobom u Ukrajni bili su:  prof. dr Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo, ekonomista prof. dr Bojan Dimitrijević i general prof. dr Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbedonosnog foruma.

Mina Zirojević za „AKTUELNOSTI“: „Sada tek ulazimo u nešto što meni lično unosi strah!“

Bojan Dimitrijević naglasio je da se Rusija sigurno pripremala za različite scenarije.

„Ja mislim da se Rusija svakako pripremala za različite scenarije. Naravno bilo je idealno da se sve završi u par dana ili da se završi bez žrtava, ali kako je vreme prolazilo postalo je jasno da je to nemoguće i nije slučajno da mnogi sada sa ruske strane pričaju da zapravo rat traje od 2014. godine i Majdana, nekih devet godina“, izjavio je Dimitrijević.

Ekonomista je dodao da je to iznenadilo Zapad koji je očekivao da će uništiti finansijski sistem Rusije za najviše mesec dana.

„Nema nikakve sumnje da se Rusija u tom vremenu sistematski pripremala, i vojno, i logistički, i uvođenjem nekih novih tipova naoružanja, i ekonomski očigledno vidimo, jer je odgovor u ekonomskom domenu bio vrlo efikasan. U tom smislu reklo bi se da je Zapad je bio više iznenađen tom dužinom trajanja. Zapad je zapravo najviše nade polagao u taj ekonomski, brzi rat, „blickrig“, očekivajući da se možda u roku od dve-tri nedelje, do mesec dana, može da se raspadne finansijski sistem Rusije, da je ona vrlo ranjiva na kurs rublje, na finansijske probleme…“, dodao je Dimitrijević.

General Mitar Kovač u emisiji „AKTUELNOSTI“: „To je ta strategija koja će na kraju sigurno uzrokovati kapitulaciju ukrajinske vojske!“

Dimitrijević smatra da kada je Rusija obuzdala napade na svoj finansijski sistem, postalo je jasno da će ovo biti rat iscrpljivanja.

„Kada je to Rusija uspela da obuzda, onda su ono što su tradicionalne prednosti Rusije, resursi, energetska nezavisnost, nezavisnost u pogledu hrane, jaka vojna industrija koja se razvijala u svom ovom vremenu su se pokazali kao prilično veliki resursi, uprkos ogromnoj potrošnji. Govorili smo o ogromnoj količini municije koja se dnevno ispaljuje, Rusija pčigledno uspeva da proizvede više nego što se potroši. Tako da po svemu sudeći, ovo će biti rat iscrpljivanja. Ja sam to još i ranije govorio, mnogi su to ranije govorili, da može da se dogodi da se u tom ratu iscrpljivanja, po logici rata iscrpljivanja, vrlo malo teritorija osvoji“, zaključuje Dimitrijević.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter