Izvor: vecernji.hr
05.05.2023 u 13:39
0

Novi nameti za turiste koji hoće U HRVATSKU: Komšije uvode TAKSU, a o CENI odlučuje svaka opština pojedinačno

Nakon što naredne godine stupi na snagu Zakon o turizmu

Nakon što naredne godine stupi na snagu Zakon o turizmu u susednoj Hrvatskoj biće uvedena ekološka taksa za turiste.

Naveli su da će ovu taksu plaćati i jednodnevni posetioci, a da će o propisivanju naknade i njenom iznosi odlučivati gradovi i opštine nakon stupanja na snagu Zakon o turizmu.

Uzevši u obzir da će iznos ekološke takse propisivati lokalne vlasti – to neće biti proizvoljno, već prema kriterijima posećenosti i turističke razvijenosti iz Zakona o turizmu koji je u pripremi.

Ministarka turizma susedne države Nikolina Brnjac je otkrila da bi se moglo raditi o iznosu od jedan do tri evra po danu provedenom u nekoj turističkoj destinaciji.

„Odlučivaće o tome jedinice lokalne samouprave, koje mogu, ali ne moraju da propišu ekološku taksu. Činjenica jeste da su neke destinacije preopterećene, nekima su, pak, veliki problem jednodnevni posetioci, a od prekomernog broja svakako trpi i prirodna i kulturna baština, ali itekako i život lokalnog stanovništva“, kazala je.

„Turizam ne bi smeo da ide nauštrb lokalnih ljudi, što je, u celini gledano, i smer u kojem idu odrednice našeg prvog krovnog turističkog zakona koji bi do leta trebalo u javno savetovanje“, pojasnila je ministarka Brnjac.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter