18°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Slušate Kolarac

Izvor: Tanjug

Festival u čast Isidore Žebeljan u Kolarcu

Kolarčeva zadužbina saopštila je danas da će festivalom "Isidori u čast", koji će 25. i 26. septembra okupiti njene prijatelje, kolege i umetnike, obeležiti prvu godišnjicu od smrti kompozitorke Isidore Žebeljan (1967-2020).

-Festival će obuhvatiti predstavljanje knjige intervjua i autorskih tekstova kompozitorke jedinstvenog muzičkog jezika, i izvođenje njenih dela od kojih će neka moći da se premijerno čuju u Srbiji -kaže se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:  Kezaja Džons sutra u Beogradu, gostovaće na CEBEF-u

Iz Kolarčeve zadužbine su najavili da će među umetnicima koji učestvuju na festivalu biti holandsko-britanski violinista i umetnički direktor Međunarodnog muzičkog festivala u Holandiji Stift Daniel Rouland, za koga je Isidora komponovala Koncert za violinu i orkestar ''Tri čudne ljubavi'', i čelistkinja Maja Bogdanović.

Kako je najavljeno, prvog dana festivala (18:00) u Kolarcu biće predstavljena knjiga intervjua i autorskih tekstova Žebeljan "Dok slušamo muziku, sadašnjost je večna", u izdanju Akademske knjige, nastupom članova Žebeljan ansambla, a govoriće Anica Dobra, Vladislava Gordić Petković, Bora Babić i Borislav Čičovački.

U večernjem programu 25. septembra (20:00) biće održan koncert solističke i kamerne muzike "Isidora intimno", sa delima Žebeljan koja će biti prvi put izvedena u Srbiji, među kojima je kompozicija za gitaru iz 1999. godine koju je kompozitorka posvetila sinu Petru.

PROČITAJTE JOŠ:  ODLAŽE SE premijera mjuzikla "Parče brodvejske noći" u Kombank Dvorani

Drugog dana festivala (20:00) u Kolarcu je koncert "Isidora moćno" u okviru kojeg će biti izvedena i poslednja dovršena kompozicija Žebeljan "Gajdaški vitraž", koja je omaž banatskim pejzažima i muzici, kao i kompozitorkinom detinjstvu.

Festival "Isidori u čast" organizuje Kolarčeva zadužbina uz podršku Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i SOKOJ-a.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar