Izvor: Tanjug
16.02.2023 u 18:24
0

Italija se protivi planu Evropske unije: „Ideološki fundamentalizam električne energije je samoubistvo i poklon Kini!“

Italija je ponovila protivljenje evropskim planovima o tome da se za 12 godina zabrani prodaja novih automobila na benzin i dizel, a ministar saobraćaja Mateo Salvini je nazvao planirani brzi prelazak na električna vozila "samoubistvom" i "poklonom" kineskoj industriji.

Kako navodi Rojters, pravila koja je ranije ove sedmice odobrio Evropski parlament zahtevaće da do 2035. godine proizvođači automobila u potpunosti iskorene emisije ugljen-dioksida (CO2) iz novih automobila, što bi posledično onemogućilo prodaju novih automobila koja pokreću fosilna goriva.

„Svima nam je stalo do vode, kvaliteta vazduha i čistije životne sredine… Ali to ne znači otpuštanje miliona radnika i zatvaranje hiljada preduzeća. Ideološki fundamentalizam električne energije je samoubistvo i poklon Kini„, ocenio je Salvini.

Rojters podseća da je plan o zaustavljanju emisija CO2 loše prošao u Italiji, gde je automobilska industrija na čelu sa kompanijama Fijat i Alfa Romeo i dalje u najvećoj meri fokusirana na tehnologiju motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Stoltenberg izneo svoje prognoze: Rat u Ukrajini može trajati mnogo, mnogo, mnogo, mnogo godina!

Italijanski zvaničnici izjavili su da je potrebno više vremena i sredstava da bi se omogućila „glatka“ i bezbolna tranzicija na električne automobile.

„Italija će izneti kontra predlog, a on podrazumeva ograničenje smanjenja emisija CO2 na 90 odsto, a što bi dalo šansu auto industriji da se bolje prilagodi“, rekao je italijanski šef diplomatije Antonio Tajani.

Prema podacima italijanskog automobilskog udruženja ANFIA prodaja električnih automobila u toj zemlji pala je za 27 odsto, pa oni čine svega 3,7 odsto novoregistrovanih automobila.

Rojters navodi da su zemlje EU postigle načelni dogovor o zabrani automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u oktobru prošle godine, ali da je još potrebno da on bude formalno usvojen.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter