Izvor: Tanjug/BSC Happy
14.05.2023 u 07:45
0

„STRAHUJEMO OD KINE I RUSIJE“: Japanci mole Zapad za pomoć

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši izrazio je zabrinutost zbog ruske i kineske vojne saradnje u Aziji i ocenio da se bezbednosna situacija u Evropi ne može odvojiti od one u Indo-pacifičkom regionu, nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Hajaši je optužio Peking da „nastavlja i intenzivira svoje jednostrane pokušaje“ da silom promeni status kvo u Istočnom i Južnom kineskom moru i povećava svoje vojne aktivnosti oko Tajvana.

– Pored toga, Kina i Rusija jačaju vojnu saradnju, uključujući zajedničke letove svojih bombardera i zajedničke pomorske vežbe u blizini Japana –  rekao je Hajaši. On je tokom sastanka evropskih i indo-pacifičkih ministara spoljnih poslova u Švedskoj rekao da je rat u Ukrajini “uzdrmao sam temelj međunarodnog poretka“ i dodao da Rusija mora biti suočena sa jedinstvenim odgovorom međunarodne zajednice.

TREĆI SVETSKI RAT KREĆE OVDE: PROJEKTIL krenuo u pravcu POLJSKE

– U suprotnom, slični izazovi će se pojaviti u drugim regionima i postojeći poredak koji je bio u osnovi našeg mira i prosperiteta mogao bi biti iz temelja oboren – rekao je Hajaši. Japanski premijer Fumio Kišida posetio je ukrajinsku prestonicu Kijev u martu u isto vreme kada se kineski predsednik Si Đinping sastao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi. Hajaši je takođe upozorio da Severna Koreja “eskalira sa provokacijama“ u regionu.

Višedecenijske denzije, možemo već reći i vekovne opterećuju odnose Japana i Kine. Neposredno pred Drugi svetski rat Japan je izvršio agresiju na Kinu i počinio zločine koji se mere stotinama hiljada ubijenih Kineza i desetinama demoliranih gradova, među njima i Nanking, koji je simbol tog rata i stradanja kineskog naroda.

Danas, kada je Kina u top 3 supersile, Japan ima bojazan od suseda kog je smatrao svojom kolonijom decenijama unazad (svakako da se ne misli na poslednje decenije), dok kineske pretenzije nadmašuju one koje je imao predratni Japan. Strahe je opravdan, ali Tokio se već odavno ne može pohvaliti da ima ulogu bilo kakvog važnijeg faktora na prostorima o kom pričamo, sem u tehnološkom smislu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter