Izvor: BSC HAPPY
12.02.2023 u 17:50
0

TENZIJE RASTU Vašington na incident sa balonom odgovorio vojnim vežbama u Južnom kineskom moru!

Američka mornarica i marinski korpus održavaju zajedničke vežbe u Južnom kineskom moru u vreme pojačanih tenzija sa Pekingom zbog obaranja navodnog kineskog špijunskog balona.

Sedma flota sa sedištem u Japanu saopštila je u nedelju da udarna grupa nosača aviona USS Nimic i 13. ekspediciona jedinica marinaca sprovode „operacije integrisanih ekspedicionih udarnih snaga“ u Južnom kineskom moru. Rečeno je da su vežbe koje uključuju brodove, kopnene snage i avione održane u subotu, ali nisu dali detalje kada su počele ili da li su završene.

Kina polaže pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more i snažno se protivi vojnim aktivnostima drugih nacija na spornom plovnom putu kroz koji se svake godine isporučuje roba vredna 5 biliona dolara.

Američki zvaničnici za nacionalnu bezbednost misle da su objekti koji su oboreni iznad Aljaske i Kanade bili baloni!

SAD ne zauzimaju zvaničan stav o suverenitetu u Južnom kineskom moru, ali tvrde da sloboda plovidbe i preletanja mora biti očuvana.

Kako se navodi vojne vežbe SAD bile su unapred planirane i one dolaze pošto su već napeti odnosi između Vašingtona i Pekinga pogoršani diplomatskim sukobom izazvanim balonom, koji je prošlog vikenda oboren u vazdušnom prostoru SAD kod obale Južne Karoline. SAD su saopštile da je bespilotni balon opremljen za otkrivanje i prikupljanje obaveštajnih signala, ali Peking insistira da je to vazdušni brod za istraživanje vremenskih prilika koji je slučajno izleteo sa kursa.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter