Izvor: BSC HAPPY
07.06.2023 u 16:16
0

MATURANTI U ŠILOVU PROSLAVILI ZADNJI DAN: Ispraćeno 40 učenika osmog razreda

OŠ "Vuk Karadžić" Šilovo objavljuje da će ove godine biti ispraćeno 40 učenika osmi razreda na sledeću etapu svoje obrazovne avanture. Zadnji dan u školi proslavili su u velikom stilu, uživajući u veselju i igri, a ta čarobna atmosfera zauvek je zabeležena na prekrasnim slikama.

Narednim danima će naši mali maturanti predano raditi na svojoj pripremi za nadolazeći Završni ispit koji će se održati 21., 22. i 23. juna 2023. godine. Ovaj ispit predstavlja jedan od najvažnijih momenata u životu učenika, otvarajući vrata ka novoj fazi obrazovanja.

Odavde šaljemo svojim dragim učenicima najiskrenije želje za uspeh i izuzetne rezultate. NJihova istrajnost i stručnost na ovom ispitu imaće veliki uticaj na ih daleku budućnost. Neka ih znanje i razum snađu u svakom pitanju i izazovu koji im bude postavljen. Neka njihovi napori istinski donesu rezultate koji će im otvoriti vrata ka njihovim snovima i dopustiti im da upišu svoje željene srednje škole.

Istorijat

Na osnovu pisanih izvora iz knjige „Srpska osnovna škola u Gnjilanu“ autora Milorada Minje Filića došli smo do podataka da je osnovna pkola u Gnjilanu počela sa radom oko 1830. godine. Škola je po predmetima i metodama obrazovanja do osamdesetih ogodina 19 veka bila starovremska ili manastirska škola. Od 1890. godine u Gnjilane dolazi prvi školovani učitelji.

Osim crkveno – školske opštine, u Gnjilanu od 1896. godine postojao je školski odbor i školski fond, koji je brinuo o školsim potrebama. U 19 veku, posebno od 1890. do 1912. godine, život u Gnjilanu i okolini bio je težak zbog stalnih zuluma Turaka nad viđenijim Srbima posebno sveštenicima i učiteljima. No, i pored toga Gnjilanci grade novu školsku zgradu 1893. godine uz pomoć Ministarstva inostranih dela Srbije. Osnova se čitaonica, Prosvetni klub i Udruženje učitelja, a dolazi i do osnivanja srpskih škola u okolini Gnjilana. U periodu stalne ratne situacije od 1912. do 1915. godine u gnjilanskom srezu se osnivaju nove škole.

Mnogi svršeni učenici gnjilanske osnovne škole nastavljali su školovanje u građanskoj pkoli u svom mestu, učili zanate ili se opredeljivali za bavljenje trgovinom.
Period Prvog i Drugog svetskog rata za srpski narod bio je „vreme smrti“ ili „vreme bezumlja“. Stanje u Gnjilanu po dolasku Bugara se pamti kao vreme užasa, ubijeni su sveštenici i učitelji. Želeći da unište srpski nacioalni identitet Bugari dovode svoje sveštenike i učitelje. Međutim, i pored zlodela i zlostavljanja, naš narod je čuvao svoju veru i duh srpstva, a deca nisu pohađala bugarsku školu. Posle oslobađanja od okupatora pkolska zgrada je zatečena u lošem stanju – ruinirana, nameštaj oštećen i delimično uništen, a biblioteka i arhiva spaljene.

U periodu posle rata škola je imala naziv Niža državna srpska gimnazija, a kraći period ostoji kao Državna gimnazija. Od 1956/57. godine škola dobija naziv Prva osmogodišnja a brzo zatim dobija ime: osnovna pkola „Vuk Karadžić“, kako se i danas zove. U to vreme otvara se izdvojeno odeljenje u Šilovu, a kasnije i u Bilincu i Gornjem Livoču.

NOVO UPOZORENJE NA NEPOGODE! Evo u kom delu dana slede najjači pljuskovi sa GRMLJAVINOM
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter