Izvor: TANJUG
12.12.2023 u 15:59
0

POSTAJU FLEKSIBILNIJI: Sveta stolica ublažava stavove oko kremacije

Vatikan je danas saopštio da ublažava svoj raniji stav o kremaciji, tako što deo pepela umrle osobe može biti pohranjen na mestu po izboru ožalošćenih, a ne isključivo u crkvi ili na groblju. Vatikan je u prethodnim smernicama, iz 2016. godine, isticao kako se pepeo mora čuvati na „svetim mestima“, pa shodno tome ni kod kuće, niti da bude podeljen među članovima porodice ili bačen u vetar.

DETALJI O NOVOM PROTOKOLU U SLUČAJU DOJAVE O BOMBI! Đukić Dejanović: „Pregledaće se i škola i prostor oko škole“

Vatikanska doktrinarna kancelarija saopštila je danas da ta uputstva ostaju na snazi, ali dodaju da rođaci mogu da traže „minimalni deo pepela svog rođaka, koji će da pohrane na mestu od značaja za biografiju preminule osobe“.

„To bi moglo, pod uslovom da se izuzmu antihrišćanske prakse, poput panteizma ili naturalizma, kao i da se preostali deo pepela čuva na svetom mestu“, dodaje se iz Vatikana. Kako navodi papska kancelarija, „čuvanje pepela pokojnika u svetom mestu osigurava da oni ne budu isključeni iz molitvi i sećanja svoje porodice ili hrišćanske zajednice“, a time se sprečava da pokojnici „budu zaboravljeni, ili da se nad njihovim ostacima pokaže nedostatak poštovanja“.

Takođe se napominje da se pepeo mrtvih može mešati u zajedničku urnu, a ne čuvati odvojeno, sve dok je identitet svakog pokojnika označen „kako se ne bi izgubilo sećanje na njihova imena“.

Dodaje se da bi hrišćanska sahrana mogla da bude odbijena onima koji traže da pepeo umrle osobe bude rasejan. Današnje saopštenje, koje je potpisao doktrinarni šef Vatikana, argentinski kardinal Viktor Manuel Fernandes, a odobrio papa Franja, predstavlja odgovor na pitanja poglavara italijanske katoličke crkve, kardinala Matea Zupija. Katolička crkva imala dugogodišnje nerazumevanje za kremaciju i vekovima je zabranjivala ovu praksu, zato što se navodno „kosila sa učenjem o vaskrsenju tela na poslednjem sudu na kraju sveta“. Zabrana je ukinuta 1963. godine, ali Crkva je i dalje gleda s podozrenjem na kremaciju, navodi agencija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter