Izvor: Tanjug
12.02.2023 u 13:27
0

SAJAM ZAVIČAJA U NOVOM SADU: Kancelarija za KiM predstavila gastronomsko i kulturno nasleđe južne srpske pokrajine (FOTO)

Kancelarija za Kosovo i Metohiju predstavlja danas na 4. Sajmu zavičaja u Novom Sadu autentično gastronomsko i kulturno nasleđe naše južne pokrajine, uz degustaciju tradicionalnih domaćih proizvoda lokalnih poljoprivrednika.

Ta manifestacija ima za cilj okupljanje, povezivanje i jačanje saradnje institucija, organizacija i ostalih udruženja, kako bi se promovisali privredni, kulturni i turistički potencijali svih krajeva naše zemlje, sa posebnim akcentom na očuvanje bogate srpske kulturne baštine, tradicije i običaja, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

DANAS SU TRI JERARHA: U našem narodu poznati i kao VETROVITI SVECI – brojni običaji vezani za današnji dan

Na štandu Kancelarije za KiM preduzeće „Metohija“ posetiocima ovog sajma predstavlja vina različitih vinarija iz čuvenog vinogradarskog kraja Velike Hoče, koje neguje viševekovnu tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnje vina.

TANJUG/ Kancelarija za Kosovo i Metohiju/ bg

Zemljoradnička zadruga „Zubin Potok“ će gostima omogućiti degustaciju šarskog sira koji je takođe autentičan proizvod južnog dela Kosova i Metohije, a za bogatom trpezom na našem štandu nalaze se i drugi domaći proizvodi kao što su džemovi, voćni sokovi, sušeno voće, med, zimnica i ostali lokalni specijaliteti.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Veselin Kočanović izjavio je da Kancelarija već dugi niz godina ulaže velike napore u promovisanju srpske kulture, običaja, tradicije, gastronomskih specijaliteta, turističkih potencijala i ostalih specifičnosti naše južne pokrajine.

SMS NA 1003! Otvoren broj telefona na koji građani Srbije mogu da šalju pomoć Turskoj

-Na ovakvim manifestacijama pomažemo da se što uspešnije afirmišu privredni, kulturni i turistički potencijali, ali i ne zaborave i dobri stari ukusi domaćih sokova, džemova, vina, rakije, zimnica i drugih proizvoda koji su i danas ostali autentični, poput šarskog sira i orahovačkih vina -ističe Kočanović.

On je zahvalio organizatorima sajma na pozivu za učešće na ovoj manifestaciji i dodao da će se Kancelarija za KiM i u buduće rado odazivati svim važnim događajima na kojima se predstavljaju potencijali i autentičnosti naše južne pokrajine, u cilju održivog razvoja, ekonomskog jačanja i podizanja životnog standarda našeg naroda na KiM, navedeno je u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter