Izvor: BSC Happy/Tanjug
31.07.2023 u 20:27
1

Studenti Elektrotehničkog fakulteta osvojili drugo mesto na međunarodnom takmičenju

Studenti Elektrotehničkog fakulteta osvojili su 2. mesto i nagradu „Outstanding Performance Award“ na svetskom univerzitetskom takmičenju u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja – IEEE International Future Energy Challenge (IFEC), saopštio je H-Bridges, tim studenata ETF-a.

TANJUG / ETF

Finale takmičenja održano je od 25. do 28. jula u Hanoveru u Nemačkoj, a pobedio je tim studenata sa Univerziteta Rojtlingen. „Naši studenti su finalnim prototipom postigli efikasnost od 94,1 odsto na 1000W kao i 10 puta manju masu u poređenju sa tržišnim rešenjima“, navodi se u saopštenju.

Ovogodišnja tema takmičenja bila je razvoj monofaznog Solid State transformatora za niske snage. „Predloženo rešenje pruža mogućnost za značajno redukovanjem upotrebe teških materijala pri proizvodnji transformatora, a dodatno i monitoring i dijagnostiku sistema u realnom vremenu“, ističe se u saopštenju.

Primena ovakvog koncepta bi olakšala integraciju obnovljivih izvora energije kao i drugih pametnih rešenja u tradicionalni elektroenergetski sistem. Propozicije takmičenja su takve da timovi imaju priliku da prodju celokupan proces razvoja, od idejnog rešenja do finalnog prototipa kroz više iteracija. Kako se ističe u saopštenju, rad tima podržali su Elektrotehnički fakultet i brojne domaće i inostrane kompanije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Studenti Elektrotehničkog fakulteta osvojili drugo mesto na međunarodnom takmičenju”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter