5°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Happy BSC

NARODNA VEROVANJA NA SVETE APOSTOLE! Obavezno upalite sveću u CRKVI, a evo šta nikako ne smete UČINITI

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svete apostole Aristarha, Puda i Trofima koji prema predanju ovi behu iz broja Sedamdesetorice apostola.

Aristarh bi episkop u Apamiji Sirijskoj. Pominje ga apostol Pavle nekoliko puta (Dap 19, 29; Кol 4, 10 ; Fil 24). U Efesu bio je uhvaćen sa Gajem od gomile naroda, koja se beše digla protiv Pavla.

PLEMENIT GEST POGLAVARA SPC Patrijarh Porfirije ručao je sa beskućnicima u crkvenoj narodnoj kuhinji u Beogradu (FOTO)

Кološanima piše apostol Pavle: „Pozdravlja vas Aristarh koji je sužanj sa mnom” (Кol 4, 10). A u poslanici Filimonu naziva Pavle Aristarha „Saradnicima mojim” (Fil 1, 24), zajedno sa Markom, Dimasom i Lukom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Pud je bio ugledan građanin rimski. Apostol Pavle ga spominje jedanput (2. Tm 4, 21). Dom Pudov bio je najpre utočište vrhovnim apostolima, a posle se obratio u crkvu, nazvanu Pastirska. Trofim je bio iz Azije (Dap 20, 4) i sledovao je ap. Pavlu na njegovom putu.

Na jednom mestu piše apostol Pavle: ”Trofima ostavih u Militu bolesna” (3. Tm 4, 20). U vreme Neronova gonjenja, kada apostol Pavle bi posečen, posečeni behu i sva tri ova slavna apostola. Ovi behu iz broja Sedamdesetorice apostola. Aristarh bi episkop u Apamiji Sirijskoj.

Pominje ga apostol Pavle nekoliko puta (Dap 19, 29; Кol 4, 10 ; Fil 24). U Efesu bio je uhvaćen sa Gajem od gomile naroda, koja se beše digla protiv Pavla. Кološanima piše apostol Pavle: „Pozdravlja vas Aristarh koji je sužanj sa mnom” (Кol 4, 10).

A u poslanici Filimonu naziva Pavle Aristarha „Saradnicima mojim” (Fil 1, 24), zajedno sa Markom, Dimasom i Lukom. Pud je bio ugledan građanin rimski. Apostol Pavle ga spominje jedanput (2. Tm 4, 21). Dom Pudov bio je najpre utočište vrhovnim apostolima, a posle se obratio u crkvu, nazvanu Pastirska.

Trofim je bio iz Azije (Dap 20, 4) i sledovao je ap. Pavlu na njegovom putu. Na jednom mestu piše apostol Pavle: ”Trofima ostavih u Militu bolesna” (3. Tm 4, 20). U vreme Neronova gonjenja, kada apostol Pavle bi posečen, posečeni behu i sva tri ova slavna apostola.

Na današnji dan, prema narodnim verovanjima treba upaliti sveću u crkvi i setiti se svojih pokojnika, a trebalo bi izbegavati šiti i zašivati odeću.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar