Izvor: Happy BSC
17.10.2022 u 10:06
0

DUŠAN BAJATOVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Politika se ne sipa u radijatore i ne može biti energent da se ugrejemo i prehranimo“

U današnjoj emisiji “Dobro jutro Srbijo” gostovao je generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović koji je tom prilikom istakao da treba sačuvati što veće količine gasa u skladištima i dodao da sada trošimo samo na najjeftiniji gas i na taj način štedimo novac.  

BAJATOVIĆ PORUČIO: Ako je već Miholjsko leto što ne bi uštedeli gas!

– Poslednjih 20 dana ne uvozimo električnu energiju, što znači da EPS napreduje. Pokušavamo da ne diramo skladišta. Onog momenta kada se uključi grejanje moramo da koristimo skladišta, a zašto bi to radili kada su spoljne temperature prihvatljive? Ne kažem da je to komfor koji smo imali, ali pogledajte druge države. Suština je da želimo da uštedimo količine gasa koje će nam trebati ako dođe do hladne zime, a još više će nam trebati ukoliko dođe do pšrekida u snabdevanju – kazao Je Bajatović koji se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini i rekao da je očigledno da Evropa ne može da ima odgovarajuće rezultate u Ukrajini.  

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Bajatović je ocenio da treba da računamo na najgori scenario i dodao da će uskoro rezerve koje mogu da podnesu toplane, bez gasa, biti na nivou mesec dana.  

– Naša prosečna faktura je i dalje 353 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, a već sada je na granici najjeftiniji gas plaćamo 420 folara i biće ceo kvartal tako. Ušteda koja će se kretati na nivou od 40, 50 metara kubnih gasa koji će ostati u skladištima je nešto sa čime svi treba da se saglasimo. Nije energetski bilans Srbije samo “Srbijagas”, ali možemo li bez gasa? Ne možemo – istakao je Bajatović.  

Prema njegovim rečima, sve se radi da se napumpaju sve vrste rezervi i treba da svi pomognemo državi.  

– Bolje da budemo bezbedni i da malo istrpimo. Moramo da shvatimo da se politika ne sipa u radijatore i ne stavljava u gorive peći, na koje god gorivo da su. Ona ne može biti energent da se ugrejemo i prehranimo. Srbija ima dovoljne rezerve hrane – rekao je on.  

Bajatović je naglasio da moramo da imamo gas iz pravca Turskog toka preko Crnog mora i dodao da istovremeno radimo na alternativama, na novim količinama mazuta, uglja, kao i da bi bilo dobro da se povećaju količine peleta i da ne diramo skladišta gasa koja su puna do “čepa” i eventualnu krizu dočekamo bezbedno i da je preživimo.  

– Država i javna preduzeća su uradila sve da punimo magacine. Sutra možemo da kreenmo u grejnu sezonu – naglasio je Bajatović. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter