Izvor: BSC Happy
20.02.2023 u 19:00
0

MINISTARKA ĐEDOVIĆ SA AMBASADOROM FINSKE: „Sigurnost snabdevanja i dostupnost energije su najviši ciljevi“

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom Republike Finske u Republici Srbiji Kimom Lahdevirtom o planovima Ministarstva rudarstva i energetike i unapređenju bilateralne saradnje.

Ministarka je na početku sastanka istakla da je u toku finalizacija revidiranog nacrta Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i da će uskoro uslediti javne konsultacije.

– U tom strateškom dokumentu zajedno sa Strategijom razvoja energetike do 2050. opredelićemo se za jasan pravac, vodeći se pre svega zaštitom interesa stanovništva i privrede. Ambiciozni smo, ali moramo da budemo i realistični, naročito kada je reč o planovima za narednih šest-sedam godina. Sigurnost snabdevanja i dostupnost energije su najviši ciljevi, na koje nas je svetska kriza još jednom podsetila i to u punom intenzitetu, rekla je Đedović.

MINISTARKA ĐEDOVIĆ PORUČILA: Iskustva nordijskih zemalja kao velika podrška Srbiji u zelenoj tranziciji (FOTO)

Ona je dodala i da je završena javna rasprava o Izmenama zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, čija će primena omogućiti više OIE na mreži, bez ugrožavanja našeg elektroenergetskog sistema.

– Moramo dodatno ojačati naše hidro kapacitete, ali i bolje iskoristiti sunce i vetar kao izvore energije, navela je Đedović.

Ambasador Kimo Lahdevirta je podsetio da je finska kompanija Taaleri Energia deo Čibuka 1, najvećeg vetroparka u Republici Srbiji, i da je zainteresovana za nastavak saradnje u okviru projekta Čubuk 2. Skladištenje energije električne moglo bi biti novo polje buduće saradnje, naveo je Lahdevirta i istakao da upravo u toj oblasti finske kompanije imaju veoma razvijenu tehnologiju, uključujući i sistem
skladištenja putem peščanih baterija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter