Izvor: BSC Happy
01.07.2023 u 08:59
0

MINISTAR BLAGOJEVIĆ ZA HAPPY TV: „Država će pomoći svim građanima koji su pretrpeli štetu nakon POPLAVA, očekujem da ISPLATA krene sredinom meseca“

Gost najgledanijeg jutra u Srbiji je Marko Blagojević – ministar za javna ulaganja.

Ministar Marko Blagojević ovog jutra u emisiji „Dobro jutro Srbijo“ na Happy televiziji govorio je na temu „KAKO POMOĆI POPLAVLJENIM OPŠTINAMA“.

ALEKSANDAR ŠAPIĆ ZA HAPPY TV: „Autobusi su nam izgledali kao „Mikijev zabavnik“, pojačaćemo kontrolu „Belih“, za par meseci neće biti potrebe za tim“

– Tamo gde smo radili, vidi se rezultat, to je prosto dokaziva stvar, za prethodnih nekoliko godina, od katastrofalnih poplava urađen je veliki posao i tu nema apsolutno nikakve dileme. Na 787 lokacija u 98 lokalnih samouprava su izvedene intervencije vredne 21 milijardu dinara, Govorim o intervencijama o obnovi i unapređenju infrastrukture od zaštite od poplava. Gde god da smo radili bitno smo unapredili bezbednost i smanjili rizik od štete od poplava i to je dokaz u prilog mojoj tvrdnji da je to posao započet 2014. godine i ne smemo da priuštimo sebi da stanemo sa tim poslom, jer rizik kako vreme odmiče neće biti manji, naprotiv, rizik je danas veći nego što je bio pre i u vremenuu koje je pred nama biće veći nego što je danas. Jun koji je iza nas je dokaz toj tvrdnji, zato što smo imali iznad prosečan kišni jun, kiše su značajno na nekim mestima i višetruko veće od onoga što se smtralo normalom za ovaj period, to je posledica ovih sada poplava.Količina kiše koja je pala tokom juna je takva da su jedino kiše koje su padale 2014. godine veće od ovih sada, od kako se merenja sprovode. 2014. godina je prva po količini kiše u junu, 2023. je druga, a na trećem mestu je 1938. godina.Moramo da nastavimo da radimo na prevenciji, jako je bitno da sa tim poslom ne stanemo, koliko god da je urađeno, koliko god da smo bezbedniji i koliko god da je rizik smanjen na mestima gde smo radili, rizik i dalje postoji, mi i dalje nismo bezbedni i to je jedno od ulaganja koje ima najviše smisla. Kada su u pitanju projekti kojima upravlja ministarstvo za javna ulaganja, jedino je u zdravstvu uloženo više nego u infrastrukturu za zaštitu od poplava i to u unapređenje i u obnovu. Lokacija treba da bude bezbednija nakon radova, ostalo je još mesta na kojima treba da se radi, sada smo identifikovali nove lokacije na kojima treba da se radi, imamo neke nove rizike, moramo da radimo da bismo se tome prilagodili, rekao je ministar pa dodao:

– Aranđelovac je mesto koje je dosta pogođeno sada u ovim polavama, ali nije loakcija koja je najviše pogođena, sada je to Jagodina. U Jagodini je prijavljeno 5 stotina oštećenih stambenih objekata, a Jagodina nije bila ni blizu vrha te liste ni 2014. ni 2016. godine kada smo imali velike poplave. Sada su poplave pogodile i ostavile posledice u nekom drugom delu naše zemlje.

Kada je reč o pomoći građanima koji su pretrpeli štetu usled poplava, ministar je poručio sledeće:

– Što se tiče pomoći, cilj nam je da se što pre pomogne porodicama koje su pretrpele štetu i čiji su objekti oštećeni. Vlada je brzo nakon poplava usvojila program obnove objekata za stanovanje, koji predviđa isplatu državne pomoći za svaki stambeni objekat na kojem je zabeležena i procenjena šteta, kao što je to bio slučaj i pre. Objekti se kategorišu po šteti od kategorije 1 do kategorije 5. U zavisnoti od toga kolika je šteta i u koju je kategoriju objekat svrstan, od toga zavisi koliki će biti iznos pomoći. Moram da napomenem da je pomoć značajno veća sada nego što je bila ranije. Očekujem da isplata te pomoći krene sredinom jula, tačnije sredinom ovog meseca, istakao je ministar Blagojević.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter