Izvor: TANJUG
18.08.2023 u 08:01
1

KRISTIJAN ŠMIT NASTAVLJA SA OPTUŽBAMA PROTIV DODIKA: ON svesno ne razume Dejtonski sporazum i „KRŠI“ moju poziciju!

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit izjavio je da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ‘‘svesno ne razume Dejtonski sporazum“ i da “krši“ njegovu poziciju.

OTKRIVENO KO STOJI IZA PROGONA MILORADA DODIKA! Cilj je smena predsednika Republike Srpske!

-To je u suprotnosti s međunarodnim pravom. Iako je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš jasno odgovorio na pismo članice Predsedništva BiH Željke Cvijanović o mom izboru, Dodik to ne priznaje. Visoki predstavnik ostaje institucija međunarode zajednice u cilju obezbeđenja mira u BiH i ja to ozbiljno shvatam. Dodiku i njegovim prijateljima želim da kažem da je bolje da mu prijateljski objasne kakva je realnost, jer radi na tome da postane nepodnošljiv u političkom smislu. Neka Dodik ne potcenjuje odlučnost međunarodne zajednice-, rekao je juče Šmit.

On je naveo da je, prema Dejtonskom sporazumu, BiH “nosilac međunarodnih nadležnosti, a ne RS, FBiH ili Distrikt Brčko“.

Nečuveno je negiranje nezavisnosti ili napad na nezavisnost Ustavnog suda. To je udar na entitet. Dodik na taj način ne prihvata, odnosno krši moju i poziciju moje službe-, rekao je Šmit.

Na konstataciju novinara da je podizanje optužnice protiv Milorada Dodika komentarisao predsednik Hrvatske Zoran Milanović rečima da Šmit koristi svoja ovlašćenja kako bi zaštitio sebe, Šmit je rekao da mu je takva tvrdnja više zbunjujuća nego logična.

-Svaki predsednik zemlje članice Evropske unije ili drugih država zaslužuje poštovanje. To ne mogu da kažem za svako mišljenje koje pročitam. Njegova tvrdnja mi je više konfuzna, nego logična, rekao je on. Upitan da li će uvažiti zahtev Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) i sankcionisati predsednika skupštine RS Nenada Stevandića zabranom obavljanja bilo koje političke funkcije jer je uvršten na američku crnu listu zbog podsticanja donošenja zakona kojim se nepoštuju odluke visokog predstavnika, Šmit je istakao da je o tim pitanjima govorio 11. jula u Srebrenici i da treba proveriti Stevandićevu ulogu za vreme rata.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KRISTIJAN ŠMIT NASTAVLJA SA OPTUŽBAMA PROTIV DODIKA: ON svesno ne razume Dejtonski sporazum i „KRŠI“ moju poziciju!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter