19°C

Beograd

Photo: PIXABAY/ilustracija

Izvor: kurir.rs

SVET IMA ZALIHA PŠENICE ZA JOŠ SAMO DESET NEDELJA? Rat u Ukrajini izazvao HOAS - raste strah od GLADI

Svet ima zaliha pšenice za još samo deset nedelja, što je posledica rata u Ukrajini koji je poremetio snabdevanje iz glavne "žitnice Evrope".

Ujedinjene nacije su upozorile da su globalne zalihe pšenice pale na najniži nivo od 2008. godine jer su zalihe "pogođene pojavom koja se događa jednom u generaciji".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Zvanične procene navode da su svetske zalihe pšenice na 33 posto godišnje potrošnje, ali sada su možda pale i na 20 posto, prema podacima firme Gro intelidžens (Gro Intelligence) koja se bavi analizom poljoprivrednih podataka, piše britanski Telegraf.

Rusija i Ukrajina čine otprilike četvrtinu svetskog izvoza pšenice, a Zapad strahuje da ruski lider Vladimir Putin pokušava da iskoristi zalihe hrane kao svojevrsno oružje.

Rusija ove godine planira masovniju žetvu pšenice čime bi se učvrstila kontrola Moskve nad osnovnim žitaricama, jer loše vreme kvari njihovu proizvodnju u Evropi i SAD.

Izvršna direktorka Gro intelidžensa Sara Menker upozorila je da su globalne zalihe hrane pogođene brojnim "vanrednim" izazovima, uključujući nestašicu đubriva, klimatske poremećaje i rekordno niske zalihe ulja i žitarica.

"Bez značajnih trenutnih i agresivnih koordiniranih globalnih akcija, izloženi smo riziku od izuzetne količine ljudske patnje i ekonomske štete. Ovo nije ciklično, ovo je seizmičko. To je pojava koja se dogodi jednom u generaciji, a koja može dramatično da preoblikuje geopolitičku eru", rekla je Menker u Savetu bezbednosti UN.

Rat je poremetio poljoprivrednu proizvodnju i doveo do rekordno visokih cena hrane u svetu, izazivajući strah od nemira u zemljama u razvoju.

Krizu pšenice pogoršala je Indija, drugi najveći proizvođač u svetu, zabranom izvoza žitarica i većim troškovima za poljoprivrednike - od đubriva i stočne hrane do goriva.

Guverner centralne banke Engleske, Endru Bejli upozorio je na "apokaliptično" povećanje cena hrane dok se Ukrajina bori sa izvozom proizvoda.

"Ukrajina ima hrane u zalihama, ali je trenutno ne može da je izvozi. To nije samo naša briga, već briga zemalja u razvoju", rekao je on.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je nedavno da Rusija "koristi hranu kao oružje".

"Zalihe hrane za milione Ukrajinaca i milione drugih širom sveta, bukvalno su taoci. Oko 20 miliona tona žitarica stoji neiskorišćeno u ukrajinskim silosima dok se globalno snabdevanje hranom smanjuje a cene vrtoglavo rastu", rekao je on.

U međuvremenu, Kremlj je pooštrio kontrolu nad zalihama pšenice.

Karlos Mera, voditelj istraživanja poljoprivrednih proizvoda u Rabobanku, rekao je da su je blagi vremensku uslovi u Rusiji, koja čini oko petinu svetskog izvoza pšenice, doveli do toga da ove godine proizvede 84,9 miliona tona žitarica.

Uslovi za zapadne uzgajivače su, međutim, loši zbog suše.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a ranije ovog meseca prognoziralo je velik pad zaliha pšenice, rekavši da će do kraja 2022./2023. pasti šest posto na devetogodišnji minimum od 16,8 miliona tona.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar