8°C

Beograd

Photo: FOTO: PRIVATNA ARHIVA YU GRUPE

Izvor: Happy BSC/Viktorija Samardžić

"BIĆE JOŠ DOBROG ROKA U VREMENIMA KOJA DOLAZE": Yu grupa i Dragi Jelić za HAPPY BSC povodom "zlatne svadbe" (INTERVJU/FOTO)

Institucija jugoslovenskog i srpskog rokenrola Yu Grupa, odnosno njen osnivač i član - Dragi Jelić ove godine slavi zlatnu svadbu.

PROČITAJTE JOŠ

KRIMINOLOG PORUČUJE! Evo kako se treba odbraniti od napadača! Sve o slučaju koji je zapanjio Srbiju! (VIDEO)

VASKRSAO KAO ISUS: Sahranjen S.S. dva dana kasnije ispostavilo se da je živ!

PROKOPOV DAN: Ognjeni svetac strogo kažnjava jedan greh, molite se za zdravlje dece!

LIGA ŠAMPIONA: Zvezda protiv Kairata danas od 16.00 sati

Popularni frontmen grupe, Dragi Jelić (73) ekskluzivno za HAPPY BSC priča kakva je to energija koja opstaje već pola decenije, prisjeća se ex-yu vremena i tvrdi da ako je Jugoslavija kao zemlja nestala, YU kao grupa je opstala i nastavila dalje, navodi da li i koliko mu prija epitet koji su dobili od publike da su naši Rollingstonesi, ističe koliko je bitno da bude uključena cela porodica u  priču koja se stvara pedeset godina, da li je nestao dobar rock kod nas...

Prisetimo se, YU grupu su u jesen 1970. godine oformili gitarista i pevač Dragi Jelić, njegov rođeni brak basista Živorad Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović. Jelići su započeli karijeru još 1962. godine u grupi Albatrosi. Dragi je svirao bas, Žika ritam gitaru, njihov brat Rade solo gitaru, a bubnjeve Vladislav Žužek.

Yu grupa slavi grandiozan jubilej, 50 godina postojanja i rada, po čemu vam zasigurno nema premca na ovim prostorima. Kakva je to energija koja opstaje već pola decenije? 

Samo energija i opstaje, mi se menjano, rastemo, sazrevamo, starimo, ali ostaje ta izvorna energija, ona koja pokreće, motiviše, koja nema ni početak ni kraj, već samo sadržaj. Zahvaljujući njoj, toj izvornoj energiji kreacije, mi trajemo i evo ulazimo u 6 deceniju postojanja.

Smatrate da je 50 godina rokenrola i zastrašujuće i impresivno. Čemu ovakva konstatacija? 

Deluje zastršujuće kad se kaže 50 godina, a impresivno kada se kaže pola veka, a ustvari je svo to, nabijeno elektricitetom i vrhunskim rock & rolom, vreme je prošlo kao tren.

Posle raspada bivše zemlje i dalje ste ostavili to famozno "Yu", zbog čega vas mnogi i osuđuju. Koliko su vam puta padali teško ti komentari i mislite li da biste time na neki način potpuno promenili tok vaše karijere? 

Ne, niko nas nikada nije osuđivao jer je Yu simbol jednog predivnog, bezbrižnog i bezazlenog vremena, koje i dalje tinja u dubini svih koji su živeli u to vreme.

To "Yu" moglo bi se reći da predstavlja neku  tradiciju, simbol, sećanje na neka drugačija, bolja, bezbrižnija vremena. Kako ga vi doživljavate i da li se upravo trudite da sačuvate i oživite duh tih vremena kroz  ime? 

Yu je jedna zemlja u jednom vremenu u kome je nastala i YU grupa. Svi stariji od 50 se dobro sećaju i verujem da su nostalgični prema tom vremenu. Ako je YU kao zemlja nestala, YU kao grupa je opstala i nastavila dalje.

Kakav je to period života bio za vas, za koje bitne ga stvari vezujete i koje su najjupečatljivije stvari kojih se sećate? 

Taj period, pre svega, karakteriše mladost i po malo ludost... Sve je bilo moguće, sve je bilo izvodljivo, ideja na pretek, živih svirki još više, zabavljanja, druženja, smejanja, putovanja. Sve ono o čemu mladi danas mogu samo da sanjaju. Razmišljamo da izdamo knjigu dogodivština YU grupe u kojoj ćemo pokušati da prenesemo čari tog vremena kroz oči YU grupe.

Zaljubljeni ste u svoju profesiju kao prvog dana. Otkrijte nam kako održavate i u čemu iznova crpite tu ljubav?

Da, od malena sam zaljubljen u muziku. Biti muzičar, pa jos kompozitor, po meni je Božiji dar koji svakako treba opravdati što sam, nadam se i činio svih ovih 50 godina. Gitara je jedna od mojih najvećih ljubavi i najvernijih prijatelja. Mnogo puta bi se probudio noću i počeo da sviram. Melodije bi nadolazile, zaboravljao bih na vreme. 

50 godina ljubavi, znači...? 

Zlatna svadba!!!

Važite za naše "Rolingstonese". Koliko vam prija ovaj epitet? 

Prija, kako da ne. Stonsi su i dalje na koncertima, Mick i dalhe trci po sceni, Keith jede gitaru. 

Jednostavnost jeste rokenrol, zašto?

To vreme je iznedrilo rock, a mi smo mu dali naš doprinos.

Rokenrol ima svoju publiku, ali danas, kad su naši prostori u pitanju, nema tu popularnost i značaj koji je imao nekad. Na koji način ovaj muzički pravac vratiti na "pravi put" i u "igru" i šta mislite šta je prouzrokovalo tome da padne senka na njega? 

Kao što sve ima svoje vreme tako i rock & roll ima svoje vreme. Kad kažem svoje vreme, mislim na svojih 5 minuta kada je na vrhuncu, ali da ne bude zabune, rock nikada neće ni prestati ni nestati. Biće još puno dobrog rocka u vremenima koja dolaze.

Stvorili ste neizbrisivo poglavlje u rokenrolu. Koliko je bitno da bude uključena cela porodica u  priču koju stvarate pedeset godina i da li smatrate da upravo u tome leži suština svega  i da  bez " porodične mašinerije" nema uspeha? 

Bitno je, kako da ne. Pa mi smo YU familija. Brat Žika i sinovac Petar, bitni su naši izuzetno dobri odnosi i poštovanje koje gajimo jedan prema drugom. Dakako da iza svega stoji i vaspitanje koji su naši roditelji utkali u nas. E u tome se razlikujemo od Stonsa. (smeh)

Neizostavno treba spomenuti vašu čuvenu pesmu "Mornar", koju svi vezuju za more i morske čarolije. Kako vi gledate na to, šta za vas predstavlja more i koje  sanjate? 

Ja sam komponovao tu pesmu, nisam pisao taj text, ali sam se odmah i lako poistovetio sa njim. Dakle kad sviramo tu pesmu,  ja sam mornar svih mora i okeana i osećaj je veličanstven.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

 

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar